/ - FOTO: EPA
12/09/2023 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djeca podijelila Berluskonijevu imovinu vrijednu četiri milijarde eura

Svih petoro djece bivšeg premijera prihvatilo je očevo nasljeđe u skladu sa njegovim posljednjim željama, navodi se u saopštenju

Petoro djece Silvija Berluskonija, bivšeg italijanskog premijera, postigla su dogovor o testamentu pokojnog milijardera, a dvoje najstarije djece formalno su preuzela kontrolu nad očevim poslovnim carstvom vrijednim sedam milijardi evra.

"Marina i Pjer Silvio Berluskoni zajedno dobijaju indirektnu kontrolu nad Fininvest SpA, jasno obezbjeđujući njegovu stabilnost i kontinuitet upravljanja", navodi se u saopštenju porodičnog holdinga Fininvest.

Kako prenosi "Corriere della Sera", od Berluskonijeve smrti 12. juna, advokati i konsultanti su radili na razjašnjavanju mnogih aspekata i vrijednosti imovine finansijskog magnata. 

Svih petoro djece bivšeg premijera prihvatilo je očevo nasljeđe u skladu sa njegovim posljednjim željama, navodi se u saopštenju.

"Marina, Pjer Silvio, Barbara, Eleonora i Luiđi Berluskoni objavljuju da su prihvatili nasljeđe svog oca, tumačeći njegove posljednje želje u potpunoj harmoniji, kako bi odali počast sjećanju na svog oca sa dubokom zahvalnošću, inspirisani njegovom ogromnom velikodušnošću", navodi se u saopštenju.

Berluskoni je krajnje jasno izrazio svoje želje, dodijelivši sav raspoloživi dio Marini i Pjeru Silviju, djeci sa prvom suprugom Karlom Elvirom Dal‘Oglio. To znači da 53 procenata Fininvesta pripada Marini i Pjeru Silviju, a 47 odsto dijele preostalo troje djece. Ostatak zaostavštine, odnosno vile, čamci, umjetnička djela, lična ulaganja, bankovni računi, biće podijeljen u odnosu 60/40, odnosno 60 odsto Marini i Pjeru Silviju i 40 odsto proporcionalno Barbari, Eleonori i Luiđiju. 

U testamentu Berluskoni je ostavio i tri zavještanja - prvo od 100 miliona je u korist njegovog brata Paola Berluskonija. Sličan iznos će pripasti njegovoj partnerki Marti Fašini, a 30 miliona ostavio je svom prijatelju Marčelu Del‘Utriju.

Plan sukcesije Fininvesta privukao je značajnu pažnju medija u Italiji. Fininvest kontroliše MFE-MediaForEurope NV, najvećeg komercijalnog emitera u Italiji. 

Ranije poznat kao Mediaset, MFE dominira italijanskim tržištem TV reklamiranja sa više od 40 odsto udijela. Takođe je služio kao lansirna platforma za Berluskonijevu političku karijeru 1990-ih.

Pored korporativnih holdinga, imanje sadrži niz luksuznih nekretnina, u kojima je Berluskoni održavao sastanke na najvišem nivou sa političkim partnerima i liderima država, kao osnivač i lider partije "Forca Italia" i tokom svog premijerskog mandata.

Berluskonijeva imovina ukupno vrijedi četiri milijarde eura, uključujući kompanije koje se kotiraju na berzi, velike investicije u nekretnine, hartije od vrijednosti i umjetnička djela, a najveći dio čini vrijednost Fininvesta - 2,8 milijardi eura. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 07:03