/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
29/10/2022 u 09:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dobit italijanske energetske firme više nego udvostručena

Period od jula do septembra italijanska kompanija zaključila je s neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 5,86 milijardi eura

Dobit italijanskog proizvođača nafte i gasa Eni više je nego udvostručena u trećem tromjesečju uprkos smanjenoj proizvodnji, pokazao je izvještaj objavljen u petak.

Period od jula do septembra italijanska kompanija zaključila je s neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 5,86 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem periodu iznosila je 1,2 milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Kada se isključe jednokratne stavke i finansijske izvedenice kojima se Eni osiguravao od specifičnih rizika vezanih za energente, ali i promjena valutnih kurseva i kamata, prilagođena neto dobit iznosila je 3,73 milijarde eura i bila je više nego dvostruko veća nego prošle godine.

Isti je skok zabilježila i prilagođena operativna dobit, na 5,77 milijardi eura. Prihod je bio gotovo dvostruko veći i iznosio je 37,3 milijarde eura.

Proizvodnja ugljovodonika smanjena je u trećem tromjesečju sedam odsto, na 1,58 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, zbog smanjenog doprinosa polja u Kazahstanu, Nigeriji i Norveškoj.

Kompanija je proizvela tri odsto manje prirodnog gasa nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju i 12 odsto manje tekućih ugljovodonika.

U Eniju očekuju da će u cijeloj godini proizvodnja ugljovodonika dostignuti 1,63 miliona barela

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 22:53