/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
18/09/2023 u 23:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Doktori u Evropi nezadovoljni uslovima rada

Više od svakog desetog stanovnika u Francuskoj i Portugalu nema liječnika opšte prakse, što usporava brzinu liječenja i primorava pacijente da traže druge specijaliste

Doktori širom Evrope kažu da je njihovo zdravlje i zdravlje pacijenata ugroženo zbog loših radnih uslova. Mnogi od njih primaju sve više pacijenata na dnevnom nivou otkad su njihove kolege otišle u penziju, prenosi Klix.

Doktor Jean-Marcel Mourgues, potpredsjednik Francuskog medicinskog udruženja, rekao je za Euronews da manjak doktora dovodi do nekvalitetnije usluge za pacijente.

Više od svakog desetog stanovnika u Francuskoj i Portugalu nema liječnika opšte prakse, što usporava brzinu liječenja i primorava pacijente da traže druge specijaliste.

Ista situacija je i u Španiji. Dr. Gabriel del Pozo Sosa, generalni sekretar Konfederacije španskih medicinskih sindikata, rekao je da se kvaliteta njege pogoršala.

- To nije zato što ne želimo da brinemo o našim pacijentima. To je zato što imamo u prosjeku osam minuta da provedemo sa njima, a vidimo ih i do osamdeset dnevno. Na kraju, ne spavamo dovoljno da bismo mogli da radimo kako treba- rekao je.

Zabilježen je i porast bolovanja među ljekarima zbog prezaposlenosti. Svaka država članica EU ima svoje specifične zahtjeve za obuku budućih ljekara, kao i fiksne plate.

Svi doktori koje je intervjuisao Euronews iznijeli su ista zapažanja i kazali da su nadolazeće generacije obeshrabrene da studiraju medicine zbog niskih plata.

U Portugalu su liječnici opšte prakse stupili u štrajk početkom septembra 2023. godine, jer su u odnosu na druge zemlje EU njihove plate izrazito niske.

- Specijalista koji radi četrdeset sati sedmično zarađuje oko 1.800 eura neto mjesečno. Nemoguće je iznajmiti dvosobnu kuću za manje od 1.200 eura...- rekao je dr. Jorge Roque Cunha, iz Nezavisnog sindikata portugalskih ljekara.

Iako je ova plata iznad prosječne plate, Cunha je rekao da je stambena kriza u Portugalu smanjila kvalitet života.

Sarada Das, generalna sekretarka Stalnog komiteta evropskih doktora, rekla je da je neophodno planirati radnu znagu u zdravstvenom sektoru.

Prema njenom mišljenju, neprihvatljivo je da se ljekarima uvodi prekovremeni kako bi se nadoknadio manjak kadra.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:07