/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
02/01/2023 u 15:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Države EU koordinišu odgovor na širenje kovida-19 u Kini

Razgovori država EU o porastu infekcija u Kini održani u decembru završeni su bez odluka po tom pitanju

Zdravstveni zvaničnici vlada država Evropske unije (EU) održaće  4. januara, sastanak o koordinisanom odgovoru na porast infekcija kovid-19 u Kini, saopštilo je švedsko predsjedništvo EU, javlja Rojters, prenosi Nova S.

Razgovori država EU o porastu infekcija u Kini održani u decembru završeni su bez odluka po tom pitanju.

Na sličnom virtuelnom sastanku 29. decembra, među više od 100 predstavnika vlada EU, zdravstvenih agencija EU i Svjetske zdravstvene organizacije, Italija je pozvala ostatak EU da ide njeno vođstvo i testira putnike iz Kine na kovid.

Peking je spreman za ukidanje ograničenja putovanja 8. januara nakon odustajanja od politike „nultog kovida“.

Ali neki od članova EU su rekli da ne vide potrebu za tim uprkos odluci Kine da popusti svoja ograničenja u vezi s pandemijom usred talasa novih infekcija.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides pozvala je vlade EU 29. decembra razmotre hitno povećanje genomskog sekvenciranja infekcija kovid-19 i praćenje otpadnih voda, uključujući i na aerodromima, kako bi se otkrile sve nove varijante, s obzirom na porast infekcije u Kini.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je prošle sedmice da trenutno ne preporučuje mjere za putnike iz Kine.

Rečeno je da su varijante koje kruže u Kini već u Evropskoj uniji, da su građani EU imali relativno visoke nivoe vakcinacije i da je potencijal za uvezene infekcije nizak u poređenju sa svakodnevnim infekcijama u EU, s čime se zdravstveni sistemi trenutno nose.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:36