Andrzej Duda (EPA) / - ANDRZEJ DUDA (EPA)
17/11/2022 u 18:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Duda: Ukrajina može da učestvuje u istrazi samo na osnovu međunarodnog prava

Poljski predsjednik je ocijenio da je smrt dva Poljaka, izazvana eksplozijom vjerovatno ukrajinske rakete u Pševodovu, „na neki način zajednička poljska i ukrajinska tragedija“

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je u selu Pševodovo, gdje je raketa ubila dvije osobe, da vlasti Ukrajine mogu da učestvuju u poljsko-američkoj istrazi tog incidenta jedino na osnovu međunarodnog prava.

-Da bi moglo da se govori o učešću u istrazi, moraju da se primijene odgovarajući propisi međunarodnog prava. To je uvijek u okviru pravne pomoći. Ako gosti iz Ukrajine žele da pogledaju kako se vodi istraga, to može da im se pokaže. Ali da učestvuju u istrazi, da dobiju uvid u dokumente, informacije, to već zahtijeva konkretne osnove prema međunarodnom pravu i ugovorima- kazao je Duda.

U Pševodovu, na istoku Poljske, gdje je, kako se pretpostavlja, u utorak pala raketa ukrajinske protiv-vazdušne odbrane i ubila dva mještanina, radnika skladišta žitarica i seljaka koji je dovezao kukuruz radi otkupa, Duda je razgovarao s porodicama poginulih i razgledao mjesto nesreće.

-Po našem uvjerenju i uvjerenju stručnjaka, desila se nesreća, apsolutno nenamjerna. Raketa nije bila uperena na Poljsku, na to se ne može gledati kao na napad na Poljsku. Iza naših granica vodi se rat. Rusija je ispalila nekoliko stotina raketa protiv Ukrajine. Ukrajina se branila i u toku toga desilo se šta se desilo- kazao je Duda.

Poljski predsjednik je ocijenio da je smrt dva Poljaka, izazvana eksplozijom vjerovatno ukrajinske rakete u Pševodovu, „na neki način zajednička poljska i ukrajinska tragedija“.

On je izrazio razumijevanje za tvrdnje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je raketa ispaljena iz Rusije i da nije ukrajinska, iako su i Poljska i SAD i NATO potvrdili da je riječ o ukrajinskoj raketi koja je presretala ruske.

-Razgovarao sam sa Zelenskim. Za Ukrajinu je to teška situacija, jake su emocije, ogroman je stres. Predsjednik takođe teško proživljava šta se dešava sa njegovim društvom za koje osjeća odgovornost- rekao je novinarima Duda o Zelenskom.

On je demantovao prvobitne vijesti poljskih medija i svjetskih agencija da su na Pševodovo u utorak pale dvije rakete, rekavši da „nisu nađeni tragovi druge rakete na teritoriji Poljske“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:03