Ilustracija / - FOTO: EPA
26/11/2022 u 10:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije trećine Njemaca troši manje zbog rekordne inflacije

Inflacija je u oktobru iznosila 10,4 odsto, a na rekordnu inflaciju je najviše uticao porast cijena energenata

Gotovo dvije trećine potrošača u Njemačkoj troše manje novca zbog rekordne inflacije, objavio je Savez ureda za zaštitu potrošača Njemačke (VZBV), prenosi Mina biznis.

Predsjednica VZBV-a, Ramona Pop, saopštila je da gotovo dvije trećine ispitanih troši manje novca zbog inflacije, a daljih 20 odsto vjeruje da će u budućnosti morati smanjiti izdatke, prenosi Index.hr.

Najveća većina, njih 61 odsto, štedi kod kupovine namirnica, a 56 odsto štedi kod kupovine odjeće i obuće. Zbog porasta maloprodajnih cijena, jedna trećina ispitanih se manje koristi vlastitim automobilom. Jedna trećina ispitanih je izjavila da i manje leti zbog porasta cijena.

Inflacija je u oktobru iznosila 10,4 odsto, a na rekordnu inflaciju je najviše uticao porast cijena energenata. Najviše je u poređenju s oktobrom prošle godine poskupilo jestivo ulje, 49,7 odsto, mliječni proizvodi i jaja 28,9 odsto, te hljeb i proizvodi od žitarica 19,8 odsto.

Najveći skok cijena u energetskom sektoru je zabilježen kod zemnog gasa, koji je 109,8 odsto skuplji nego u istom periodu prošle godine. Gorivo za automobile je u prosjeku 22,3 odsto skuplje.

Ispitivanje VZBV-a je istovremeno pokazalo kako su potrošači spremni promijeniti svoje kupovne navike ako bi to doprinijelo usporavanju klimatskih promjena.

Pokazalo se takođe kako je 75 odsto ispitanih spremno duže da nosi postojeću odjeću umjesto kupovine nove. Njih 45 odsto izjavilo je kako bi se odreklo kupnovine novih elektronskih uređaja kada bi se stari dali popravljati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:30