Борис Џонсон / - Инстаграм
21/04/2022 u 10:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон о Путину: Како да преговарате са крокодилом, а нога вам је у његовим чељустима

Истичући да све одлуке о будућности Украјине морају бити за народ те земље и предсједника Владимира Зеленског, Џонсон је рекао да је веома тешко видјети како би могли да уђу у преговоре са Путином

Мировни преговори за окончање рата у Украјини осуђени су на пропаст, јер се руском предсједнику Владимиру Путину, не може вјеровати, рекао је британски премијер Борис Џонсон.

Оптужујући руског лидера за потпуни неуспјех да приступи преговорима у доброј вјери, Џонсон је рекао да је јасно да Путин жели да зграби територију коју би користио као полугу у преговорима – и да би чак могао да покрене још један напад на пријестоницу Кијев у ту сврху.

Инсистирајући да се Путин не може посматрати као „исправан саговорник“, упитао је: „Како можете да преговарате са крокодилом када вам је нога у његовим чељустима? То је тешкоћа са којом се Украјинци суочавају“.

Истичући да све одлуке о будућности Украјине морају бити за народ те земље и предсједника Владимира Зеленског, Џонсон је рекао да је веома тешко видјети како би могли да уђу у преговоре са Путином.

Он је рекао да Зеленски заузима "прилично максималистички" приступ према позицији источног Донбаса у свим разговорима, инсистирајући да се руске снаге морају повући са позиција у Доњецку и Луганску које су заузели од 2104. године.

Али он је сугерисао да је украјински предсједник можда одустао од наде да ће повратити Крим, рекавши да Зеленски "није био толико максималан" у погледу тога да Русија напусти то полуострво.

- Веома је тешко видјети како Украјинци могу да преговарају са Путином, с озбиром на његов очигледан недостатак добре вјере и његову стратегију која је очигледна, да покуша да прогура и да заузме што више Украјине и онда можда да води неку врсту преговора са позиције снаге или чак да покрене још један напад на Кијев" рекао је он.

Џонсон је рекао да је у телефонским разговорима са лидерима Г7, укључујући и америчког предсједника Џоа Бајдена, као и украјинске суседе Пољску и Румунију, договоре да се остане при постојећој подршци Кијеву.

 - Наставите са стратегијом, наставите да их снабдјевате стварима које су им потребне да би се одбраниле, посебно артиљеријом, рекао је Џонсон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:51