/ - FOTO: TVITER
31/01/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuzi ponovo na ulicama, na udaru Makronova penziona reforma

Plan reforme predsjednika Emanuela Makrona predviđa duži radni vijek za zaposlene i podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, dvije više nego do sada

Francuski radnici, nezadovoljni najavljenom reformom kojom se uvodi podizanje starosne granice za odlazak u penziju, poremetili su danas javni saobraćaj, rad državnih službi i rafinerija u skoro 50 gradova širom zemlje.

Plan reforme predsjednika Emanuela Makrona predviđa duži radni vijek za zaposlene i podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, dvije više nego do sada, prenosi Rojters.

Željeznički saobraćaj kroz Francusku odvijao se nesmetano samo na tri super-brze željezničke linije i nekoliko lokalnih i regionalnih linija, a službe u pariskom metrou su, prema pisanju lokalnih medija, svoj posao obavljale otežano.

Ohrabreni uspjehom ostvarenim ranije ovog mjeseca kada je više od milion ljudi izašlo na ulice, sindikati su pozivali su na masovne proteste.

-Nećemo da radimo do 64 godine- poručila je Izabel Teksije, vozač autobusa na protestu u Sen Nazeru na obali Atlantika, gdje se okupilo oko 15 hiljada ljudi.

U Tuluzu je skoro 80.000 demonstranata šetalo sa Sedrikom Koberom, generalnim sekretarom sindikata CGT, a na proteste su pozvale i sindikalne organizacije CFDT, CGT, FO, SNJ, Jug i Unsa koje predstavljaju javne službe „kako bi omogućile zaposlenima da učestvuju u radničkoj mobilizaciji i pridruže se demonstracijama“, prenio je pariski Mond.

Žan-Lik Melanšon lider ljevičarskog pokreta Nepokorena Francuska je odabrao Marsej za protest protiv penzione reforme.

-Danas je veoma poseban dan. Nije često da vidimo ovako masovnu mobilizaciju i odziv radnika na poziv sindikata. Danas ulazimo u novu fazu- poručio je Melanšon.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:21