FOTO YOUTUBE / - FOTO YOUTUBE
06/03/2022 u 23:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон: Учинити више да помогнемо Украјини да се одбрани, дати подршку и земљама Западног Балкана

Британски премијер је представио акциони план за Украјину

Британски премијер је представио акциони план за Украјину. Експерти примећују да Џонсон и његова влада "користе ситуацију око Украјине да ојачају своје унутрашње и спољнополитичке позиције", пишу руски медији.

- Безобзирни напад Русије на нуклеарну електрану у Запорожју подсјећа нас колико су велики улози за све. Милиони људи бјеже од насиља, ка неизвјесној будућности- рекао је британски премијер Борис Џонсон.

Објавио је ауторски текст о стању у Украјини и акциони план од шест тачака за рјешавање безбједносне кризе.

- Током прошле недјеље, као одговор на потресне сцене у Украјини, јединство Запада је било импресивно и охрабрујуће. Знам из мојих скоро свакодневних разговора са председником Зеленским да је то Украјинцима пружило извјесну утјеху у тренутку када су у невољи.  Никада у животу нисам видио међународну кризу у којој је линија подјеле између исправног и погрешног била тако оштра, док руска ратна машина бљује ватру на поносну демократију- навео је Џонсон. 

Појаснио је да акциони план садржи конкретне предлоге. 

- Прво, морамо мобилисати међународну хуманитарну коалицију. Друго, морамо учинити више да помогнемо Украјини да се одбрани. Све више нација је спремно да обезбиједи одбрамбену опрему- навео је, између осталог, британски премијер. 

Како је рекао, као треће, мора се максинално спровести економски притисак на Путинов режим.

- Четврто, колико год да је потребно, морамо спријечити било какву пузајућу нормализацију онога што Русија ради у Украјини. Пето, увек треба да будемо отворени за дипломатију и деескалацију, под условом да легитимна влада Украјине има пуну улогу у било ком потенцијалном решењу- истакао је Џонсон.

Шесто, како је поручио, "морамо да дјелујемо сада на јачању евроатлантске безбједности".

- Ово укључује јачање источног крила НАТО-а, али и подршку европским земљама које нису чланице НАТО-а које подлијежу активностима Кремљу, као што су Молдавија, Грузија и нације са Западног Балкана- нагласио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 22:39