Борис Џонсон / - Инстаграм
05/03/2022 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон: Зеленски ме је звао усред ноћи и рекао да ће Чечени урадити нешто страшно

Рекао је да је Путин подцијенио спремност Украјинаца да се боре и бране своју земљу, као и предсједника Зеленског

Британски премијер Борис Џонсон вјерује да Владимир Путин намјерава "удвостручити" своју инвазију на Украјину јер не види опцију изласка него намјерава да настави са уништавањем.

У интервјуу за новине Ла Република, Ди Велт и Ел Паис, Јохнсон је описао тренутак када га је усред ноћи пробудила вијест о руском гранатирању нуклеарне електране Запорожје у Украјини, рекавши да је европска сигурност "једнако угрожена" таквим нападом.

 - Спавао сам кад ми је стигао телефонски позив предсједника Зеленског. Рекао ми је да је нуклеарка под нападом. Мислио је да су је заузели чеченски герилци и да ће учинити нешто крајње неодговорно -  препричао је Џонсон.

 - Наша сигурност је једнако укључена, једнако угрожена таквим нападом. Сјећамо се што се догодило с Чернобилом. Радиоактивни облаци су се били проширили по цијелом континенту, а колико се сјећам и у Сјеверну Америку - рекао је Џонсон.

 - Очито је да постоји ризик. Забринут сам како ћемо зауставити катастрофу. Постоје и друга украјинска постројења и сигурно постоје друга украјинска радиоактивна одлагалишта нуклеарног отпада -  казао је он додајући да се треба размотрити на који начин сарађивати с циљем спрјечавања такве катастрофе.

Рекао је да је Путин подцијенио спремност Украјинаца да се боре и бране своју земљу, као и предсједника Зеленског.

 - Путин је такође подцијенио јединство Запада. Владе свих земаља представљених за овим столом стварно су радиле заједно, врло учинковито, како би произвеле пакет економских санкција који је имао врло значајан учинак на Русију -  додао је.

Џонсон је рекао како се чини да је Путин спреман наставити с "уништавањем" Украјине.

 - Чини ми се као да је Владимир Путин одлучио, и јасно је из онога што се догађа, да се одлучио удвостручити (уништавање). Он не види излаз из слијепе улице у којој се налази, осим на начин да настави с уништавањем и сатирањем недужног становништва у недужним европским градовима - казао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:15