/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
11/11/2022 u 23:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Edstadler: EU nije kompletna bez svih šest balkanskih država

Istakla je da je 24. februar, odnosno početak agresije Rusije na Ukrajinu, dovela do promjene stava u EU

Evropska unija (EU) mora dati perspektivu Zapadnom Balkanu kako bi se povratilo povjerenje zbog mnogih neispunjenih očekivanja, i to brže nego do sada, jer od kraja februara u Evropi ništa nije kao ranije, istakla je danas ministarka za evropska pitanja u Vladi Austrije Karoline Edstadler, javlja  Al Jazeera Balkans.

Povodom Samita mladih Zapadnog Balkana, koji je održan u Beču, kazala je da se Zapadni Balkan mora uključiti u kreiranje budućnosti Evrope, a posebno mladi iz tog regiona.

Prenijela je da je na Samitu mladih potpisana deklaracija u kojoj se izražava spremnost na zajednički rad na budućnosti Evrope.

-Evropska unija nije kompletna bez svih šest država Zapadnog Balkana. Moramo podržati Zapadni Balkan i dati mu vjerodostojnu perspektivu. Moramo u tom regionu povratiti povjerenje koje je nestalo jer su mnoga očekivanja ostala neispunjena. I to brže nego do sada, jer smo suočeni s raznim prijetnjama. Od kraja februara više ništa nije kao ranije u Evropi“, poručila je Edstadler- prensoe agencije.

Istakla je da ne treba podcijeniti mlade, već ih treba više uključiti u sve oblasti.

-Posebno mladi u svih šest zemalja Zapadnog Balkana vjeruju u budućnost u EU. Zato treba praviti velike korake naprijed. Trebamo pokazati još veći interes da želimo Zapadni Balkan približiti EU-objasnila je.

Državna sekretarka za mlade Klaudija Plakolm istakla je da EU mora ispuniti svoja obećanja i da onaj ko ispunjava uslove ne treba ostati u čekaonici “do nekih boljih dana“, već mora biti primljen u članstvo Unije.

-Austrija i Zapadni Balkan su jedna ekipa, ali s pojedinim igračima kojima još nedostaje licenca i na tome moramo raditi zajedno-ukazala je.

Istakla je da je 24. februar, odnosno početak agresije Rusije na Ukrajinu, dovela do promjene stava u EU.

-Možda je Austrija ranije bila ismijavana za svoje snažno zalaganje za Zapadni Balkan, ali sada je jasno da svi na kontinentu moramo vući za istu stranu užeta- podvukla je Plakolm.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 01:32