/ - FOTO: RTCG.ME/ARHIVA
15/10/2021 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК прати усклађеност ЦГ са економским критеријумима за приступање

Црна Гора у Програму економских реформи за 2021. годину, предвиђа брзо смањење односа јавног дуга према БДП-у у наредне три године, са 104% на крају 2020. на око 70% БДП-а на крају 2023.

Европска комисија (ЕК) помно прати усклађеност Црне Горе са економским критеријумима за приступање, поручио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

У одговору на посланичко питање европске посланице Доминик Билд, поводом утицаја црногорског задужења за аутопут на преговоре о приступању ЕУ, Вархељи наводи да економско управљање и макроекономска стабилност, укључујуц́и способност спровођења одрживих циљева економске и фискалне политике, представљају срж процеса проширења и приступних преговора.

-Сматра се да је Црна Гора умјерено припремљена за развој функционалне тржишне економије, међутим треба побољшати њену способност управљања јавним финансијама, јавним дугом и спровођења неопходних економских реформи- наводи Вархељи.

Истиче и да Црна Гора у Програму економских реформи за 2021. годину, предвиђа брзо смањење односа јавног дуга према БДП-у у наредне три године, са 104% на крају 2020. на око 70% БДП-а на крају 2023. године.

-То се заснива на очекиваном, значајном побољшању фискалне позиције, опоравку раста БДП -а, надокнади доспјелог дуга коришц́ењем постојец́их државних депозита и строгој контроли расхода. Комисија ц́е пратити спровођење ових фискалних циљева- поручује европски комесар.

На питање Билд о наводима да је око 400 милиона еура из кинеског кредита дато подизвођачима, „од којих су неки повезани са предсједником Милом Ђукановиц́ем“, те да ли Комисија намјерава да затражи појашњење од надлежних црногорских власти у вези ових навода, Вархељи наводи да комсија нема никакве информације о садржини уговора, и да је на црногорским властима да траже појашњења.

-Уговор о зајму за пројектовање и изградњу прве дионице аутопута Бар-Бољаре, закључен са Еxпорт-Импорт банком Кине, намец́е Црној Гори захтјев за повјерљивошц́у у уговору о изградњи и финансијским аспектима радова, које је спровео Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) и њени подизвођачи. Комисија не посједује никакве информације о садржају ових уговора. На црногорским властима је да траже појашњења у вези са извршењем уговора и поступе по свим наводним неправилностима- закључио је Вархељи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:18