/ -UNSPLASH
02/06/2022 u 12:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕK условно одобрила милијарде еура Пољској: Нема коришћења новца док не буде реформа правосуђа

Како наводи Ројтерс, много тога у односу ЕК и Пољске промјенило се након почетка сукоба у Украјини, од када Варшава добија похвале јер је примила око 3,5 милиона избјеглица

Европска комисија одобрила је милијарде еуиа у фондовима за економски опоравак Пољске од ковида, али Варшава неће моћи да користи новац све док не обави реформе у правосуђу, саопштили су званичници Европске уније, преноси Blic.rs.

Предсједница Евроспке комисије Урсула фон дер Лајен отпутоваће сутра у Варшаву да објави договор према којем ће Пољска добити 23,9 милијарди евра бесповратних средстава и 11,5 милијарди еура јефтиних кредита током неколико година, преноси Ројтерс.

Та одлука ЕК неће покренути никакве моменталне исплате средстава, јер ће Пољска прво морати да се договори са Комисијом о кључним тачкама и циљевима, од којих ће се неки односити на промјене у правосудном систему земље.

Одобрење пољског плана опоравка је на чекању од другог квартала 2021. због забринутости ЕК за независност правосуђа од утицаја, како наводи Ројтерс, евроскептичне и националистичке пољске владајуће странке ПиС и одбијања Варшаве да се придржава одлука суда ЕУ.

Ипак, после вишемјесечних преговора и првих промјена у судском систему које је извршила Пољска, ЕК и Варшава су постигле договор, навели су извори британске агенције.

Пољски парламент је прошлог четвртка изгласао закон којим се предвиђа да нови орган замени спорно дисциплинско вијеће за судије, за које је највиши суд ЕУ оцијенио да је незаконито.

Пољска ће такође морати да оконча или реформише свој дисциплински режим за судове и да започне процес враћања судија који су удаљени са посла.

Прије него што Пољској буду исплаћена средства, Комисија ће провјерити да ли су спроведене промјене које су договорене с Варшавом, рекли су званичници ЕУ.

Како наводи Ројтерс, много тога у односу ЕК и Пољске промјенило се након почетка сукоба у Украјини, од када Варшава добија похвале јер је примила око 3,5 милиона избјеглица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:28