Njemačka okreće leđa Evropskoj uniji / - FOTO: EPA
27/09/2022 u 08:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekonomska klima u Njemačkoj znatno pogoršana u septembru

Ifo-ov indeks poslovne klime u septembru je potonuo za 4,3 boda u odnosu na avgust, na 84,3 boda, najnižu vrijednost od maja 2020. godine

Okruženje među poslovnim liderima u Njemačkoj u septembru je izrazitije pogoršano i najlošije je od proljeća pandemijske 2020. godine, pokazalo je redovno mjesečno istraživanje instituta Ifo.

Ifo-ov indeks poslovne klime u septembru je potonuo za 4,3 boda u odnosu na avgust, na 84,3 boda, najnižu vrijednost od maja 2020. godine, prenosi Hrportfolio.

Stručnjaci su u prosjeku očekivali blaži pad, na oko 87 bodova.

-Njemačka ekonomija klizi u recesiju- rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest, komentarišući rezultate najnovije mjesečne ankete sprovedene među liderima približno devet hiljada kompanija.

Učesnici istraživanja ocjenjuju lošijim kako svoju trenutnu situaciju tako i buduća privredna kretanja.

Ispitanici u svim sektorima uključenima u istraživanje - industriji, uslugama, maloprodaji i građevinarstvu, ocijenili su da su izgledi lošiji nego u avgustu.

Njemačka ekonomija pogođena je nizom činilaca, uključujući rat u Ukrajini, energetsku krizu, probleme u globalnoj trgovini i povećanje kamatnih stopa, što poskupljuje kredite i investicije.

-Pandemija ostaje važan činilac- napomenuli su iz Ifo-a.

Kineska politika nulte tolerancije na covid i dalje opterećuje globalnu trgovinu, jer stroge mjere suzbijanja koronavirusne zaraze remete poslovanje u lukama i fabrikama.

-Zbog kontinuirano visokih potrošačkih i cijena gasa, nesigurnog snabdijevanja, geopolitičkih rizika i rastućih kamatnih stopa, nema naznaka da će se okruženje u njemačkoj ekonomiji u skorije vrijeme poboljšati- saopštio je viši ekonomista banke savezne zemlje Hessen-Tiringije, Ralf Umlauf.

Indeks poslovne klime najvažniji je pokazatelj budućih trendova u najvećoj evropskoj privredi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:09