/ FOTO: EUROPOL
16/11/2023 u 20:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Eksplozivom raznijeli 23 bankomata i ukrali dva miliona eura: Uhapšeno osam osoba

Nakon što pronađu potencijalna mjesta napada i rute za bijeg, pljačkaši obično stignu noću s vozilima koja su ili ukradena ili imaju ukradene tablice

Europol je sproveo akciju sa holandskomšpolicijom i uhapšeno je osam osumnjičenih zbog pljačke 23 bankomata u Njemačkoj, odnosno 5,5 miliona eura štete. Europol i njemački savezni kabinet kriminalističke policije podržali su istragu policije Sjeverne Holandije i policije Osnabrücka.

- Nasilna kriminalna grupa koju čine holandski državljani odgovorna je za dizanje u vazduh najmanje 23 bankomata u Donjoj Saksoniji i drugim njemačkim državama, nanijevši tešku štetu i kao rezultat toga ugrozivši građane. Ukupno, kriminalci su nanijeli najmanje 3,5 miliona eura imovinske štete i ukrali preko dva miliona eura. Osumnjičeni su koristili moćan eksploziv kako bi raznijeli bankomate, koji se često nalaze u stambenim zgradama, prije nego što su pobjegli automobilima dok su neoprezno i ​​velikom brzinom vozili- navode iz Europola.

image
FOTO: EUROPOL

Tokom pretresa koji su obavljeni ove sedmice, organi reda zaplijenili su gotovinu i luksuznu robu, kao i alat i eksploziv. Ova vrsta kriminala posebno je rasprostranjena u Njemačkoj.

- Njihovo oslanjanje na visokokvalitetne eksplozive, koje često sklapaju i skladište u stambenim područjima, može uzrokovati ozbiljne rizike za stanovnike- ističu iz Europola.

Nakon što pronađu potencijalna mjesta napada i rute za bijeg, pljačkaši obično stignu noću s vozilima koja su ili ukradena ili imaju ukradene tablice. Zatim stavljaju eksploziv na bankomat i detoniraju ih, što može uzrokovati požar ili strukturno oštećenje zgrade. Nakon što su uzeli gotovinu sa uništenog bankomata, velikom brzinom bježe s mjesta događaja kako bi izbjegli policiju, ne mareći za sigurnost drugih na putu.

image
FOTO: EUROPOL

- Istrage pokazuju da su kriminalne grupe umiješane u napade na bankomate vrlo fluidne u smislu veličine i pojedinaca koji su uključeni, i čini se da imaju malo problema s regrutovanjem novih saučesnika. Uprkos tome što su neki kriminalci teško povrijeđeni tokom probnih eksplozija ili stvarnih pljački, oni su spremni koristiti sve veći nivo nasilja, pojačavajući posljedice za pogođene zajednice. Preduzeća se moraju zatvarati na duže vremenske periode, stambene zgrade postaju neupotrebljiv. Osim ekonomske štete, koja može iznositi milione eura, osobe koje su direktno ili indirektno pogođene nasilnim pljačkama mogu doživjeti psihičku traumu i strah za svoju sigurnost- poručuju iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:11