/ - FOTO ILUSTRACIJA
17/12/2021 u 21:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕП: Усвојена резолуцијa о борби против криминала на Западном Балкану

Управо је организовани криминал оцијењен као један од водећих проблема у овом дијелу Европе

Заступници Европског парламента усвојили су резолуцију о борби против организованог криминала на Западном Балкану. За усвајање ове резолуције гласао је 531 посланик, њих 117 је било суздржано, док је 48 заступника било против, јавља Аваз.

Владимир Билчик (ЕПП) рекао је да су сарадња са Euroјustom, Europolom, Frontexom и Европским јавним тужилаштвом добар потез, али да и ЕУ мора радити на трансформацији домаћих институција земаља кандидата. Јанез Ленарчић, комесар ЕУ за управљање кризама, истакао је како је Комисија у најновијем пакету проширења за 2021. детаљно описала на који начин организовани криминал представља пријетњу на подручју Западног Балкана.

Он је рекао да је у области трговине дрогом и кријумчарења људи постигнут одређени напредак, али да је и даље остало још много посла којег је потребно урадити. Парламентарац Tonino Picula истакао је да организовани криминал представља велику пријетњу у региону, који је и онако већ проблематичан. Осим организованог криминала Пицула је као пријетњу издвојио и корупцију.

Управо је организовани криминал оцијењен као један од водећих проблема у овом дијелу Европе, што за посљедицу има стварање лоше политичке и економске ситуације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:48