/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
01/06/2023 u 19:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EP usvojio rezoluciju: Osporena sposobnost Mađarske da predsjedava Savjetu EU

Danas usvojena rezolucija nudi samo nedovoljno jasne predloge za sprečavanje mađarskog predsjedavanja

Evropski parlament je danas većinom usvojio rezoluciju kojom dovodi u pitanje sposobnost Mađarske da bude predsjedavajuća Savjetu Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine, prenosi N1.rs.

Neobavezujuću rezoluciju, za koju su glasala 442 evroposlanika, dok su protiv bila 144, podržalo je pet političkih grupa, od krajnje ljevice do desnog centra, i njome se izražava nezadovoljstvo zbog nazadovanja mađarske demokratije prethodnih godina, navodi briselski portal Politiko.

Podrška usvajanju rezolucije predstavlja kulminaciju višednevnih razgovora o tome da li Brisel može da preduzme korake kako bi spriječio da Mađarska predsjedava Savjetom EU, na kojem ministri članica EU odlučuju o politikama Unije.

Zemlje koje su na čelu Savjeta EU smenjuju se na svakih šest mjeseci, a ta pozicija im omogućava da predsjedavaju sastancima, da određuju dnevni red i da pregovaraju o političkim tekstovima.

Danas usvojena rezolucija nudi samo nedovoljno jasne predloge za sprečavanje mađarskog predsjedavanja.

U dokumentu se otvara pitanje „kako će Mađarska moći vjerodostojno“ da preuzme predsjedavanje Savjetom EU i od te institucije se zahtjeva „da nađe odgovarajuće rešenje što je pre moguće“, uz upozorenje da će se u suprotnom suočiti sa „odgovarajućim mjerama“ Evropskog parlamenta.

U pozadini usvajanja rezolucije stoji dugotrajni sukob Budimpešte i Brisela po pitanju vladavine prava u Mađarskoj. EU uskraćuje milijarde eura Mađarskoj zbog optužbi da nije sprovela potrebne reforme u oblasti vladavine prava za vrijeme vladavine nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga kritikovala je u utorak najavu usvajanja rezolucije kao „besmislicu“, navodeći da Evropski parlament „nema nikakvu ulogu“ kad je riječ o rasporedu predsjedavanja Savjetom EU.

Iako autori rezolucije priznaju da ne postoji očigledan pravni put kojim bi bilo zaustavio mađarsko predsjedavanje, oni navode i da Evropski parlament „nije sasvim nemoćan“.

Neki članovi parlamenta su, na primjer, zaprijetili da će ograničiti saradnju sa mađarskim predsjedništvom na najmanju moguću mjeru ili da će omogućiti disidentima poput novinara ili akademika da na događajima budu pored zvaničnika Mađarske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 14:56