/ - FOTO: EPA-EFE
11/10/2023 u 09:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdoan kritikovao SAD: Partneri su nam kada tako odgovara, a nekada nam ruše letjelice

Istakao je da je obeshrabrujuće vidjeti kako SAD istovremeno podržavaju, obučavaju i naoružavaju razne grupe u regiji, a za neke tvrdi da se smatraju i terorističkim organizacijama

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan  kritikovao je SAD zbog obaranja turske bespilotne letjelice u Siriji, prenosi Avaz.ba.

- Razmotrite ovo: postoji preko 20 američkih vojnih baza u Siriji. Čemu služe te baze i koje se aktivnosti provode unutar njih? Imamo 23 takve baze u regiji. Nije li bitno da ispitamo ovu situaciju blisko - upitao je Erdoan, koji je još jednom potvrdio navode da SAD stoje iza obaranja letjelice.

- Postavlja se pitanje: nije li Turska američki partner unutar NATO-a? Kako ćemo pomiriti ovu nedosljednost? Ponekad smo partneri kada nam to odgovara, a ponekad se suočavamo s ovakvim postupcima – poručio je Erdoan.

Istakao je da je obeshrabrujuće vidjeti kako SAD istovremeno podržavaju, obučavaju i naoružavaju razne grupe u regiji, a za neke tvrdi da se smatraju i terorističkim organizacijama.

- Te su radnje pridonijele nestabilnoj situaciji u Siriji i širem Bliskom istoku, pretvarajući te regije u arene sukoba. Moramo pomno ispitati i ove pojave. Kada naše bespilotne letjelice budu oborene, možemo li zaista tvrditi da smo saveznici? Takav scenarij nije u skladu s konceptom partnerstva - zaključio je Erdoan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:25