Предсјендик Ердоган / - ФОТО: РТРС
11/03/2022 u 22:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган критиковао запад: Украјина је напуштена у својој борби

- Да је цијели Запад, цијели свијет дигао глас против окупације на Криму 2014. године, да ли бисмо се суочили са данашњом ситуацијом - упитао је Ердоган

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган оштро је критиковао недостатак реакције Запада на илегално руско анексирање Крима 2014. године те је додао да је јачи одговор на тај чин могао спријечити рат који Русија тренутно води против Украјине.

Ердоган се обратио учесницима Дипломатског форума у Анталији који се одржава у Конгресном центру НЕСТ. Тродневни форум је окупио учеснике из 75 земаља, укључујући 17 шефова држава и влада, 80 министара и 39 представника међународних организација.

 - Чињеница да је јуче овдје одржан први контакт на високом нивоу између Русије и Украјине показује да је Дипломатски форум у Анталији почео да остварује своју сврху - истакао је Ердоан.

Турска подржава Украјину

Коментаришући актуелни рат, Ердоган је казао како је Украјина напуштена у својој праведној борби те је додао да Турска одбацује све нападе на суверенитет и територијални интегритет држава, али и да се противи свим потезима који могу засјенити оправдану украјинску борбу.

 - Да је цијели Запад, цијели свијет дигао глас против окупације на Криму 2014. године, да ли бисмо се суочили са данашњом ситуацијом - упитао је Ердоан.

Изразио је наду да ће умјереност и здрав разум превладати у региону и да ће оружје утихнути што је прије могуће.

Понављајући свој позив на реформу Савјета сигурности Уједињених нација, Ердоган је оцијенио да је то тијело нерепрезентативно и застарјело.

 - Нужно је успоставити нову глобалну сигурносну архитектуру да штити мир, а не статус qуо, и служи цијелом свијету умјесто интересима пет држава. Улога Савјета сигурности УН-а је протраћена, систем је банкротирао када је једна од страна у сукобу стална чланица с правом вета - поручио је Ердоган.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:39