Redžep Tajip Erdogan / -EPA
26/05/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Erdogan objasnio zašto Turska ne učestvuje na Evroviziji: "Tamo nema normalne osobe"

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan konačno je objasnio zašto njegova zemlja već dvanaest godina ne šalje svoje predstavnike na muzičko takmičenje „Evrosong”, koje je ove godine održano u švedskom gradu Malmeu.

- Na tim takmičenjima nemoguće je sresti normalnu osobu. Taj muzički događaj podstiče rodnu neutralizaciju i ugrožava tradicionalne porodične vrijednosti- objasnio je predsjednik Erdogan posle prve sjednice vlade koja je održana nakon ovog muzičkog takmičenja.

Na ovogodišnjem „Evrosongu” pobijedio je Švajcarac Nemo, koji je, kako je priznao, u potrazi za svojim identitetom. 

- Najnoviji ’Evrosong’ iznova je potvrdio da je naša vlada bila u pravu kad je odlučila da Turska više ne učestvuje u tom takmičenju - ističe Erdogan.

To je jedna u nizu mjera koje je Erdogan u preduzeo kako bi, smatra on, zaštitio tradicionalnu porodicu, koja se našla na vetrometini LGBT populacije, što dovodi i do zabrinjavajućeg pada nataliteta. Statistički govoreći, broj djece koju Turkinja sada rađa je 1,7, a početkom vijeka bio je 2,4.

- Jedno dijete znači usamljenost, dvoje rivalitet, troje balans, a četvoro bogatstvo - ističe Erdogan koji je po tom kriterijumu bogat čovjek jer ima dva sina i dvije ćerke.

Homoseksualnost u Turskoj nije zvanično zabranjena, ali poslednjih godina pripadnicima LGBT populacije ne dozvoljava se da održavaju paradu ponosa na centralnom istanbulskom trgu Taksim, što se pravda bezbjednosnim razlozima. To je provociralo neke građane pa je povremeno dovodilo do fizičkih obračuna pristalica gej parada i njihovih protivnika.

- Pod izgovorom zaštite porodičnih vrijednosti, LGBT osobama se uskraćuje pravo na slobodan život - tvrde borci za ljudska prava.     
Turska je 2021. godine istupila iz konvencije Savjeta Evrope o zaštiti žena i porodice, koja je svojevremeno usvojena na sastanku u Istanbulu. Taj potez je povučen pod izgovorom da davanje većih prava ženama ugrožava tradicionalne porodične vrijednosti i podstiče nemoral. Vlada je usvojila domaće zakone koji štite žene i porodicu i više nam nisu potrebne međunarodne konvencije, samouvjereni su u Ankari. To je izazvalo kritike u EU, UN, kao i u grupama koje se bore za prava žena, prenosi Politika.   

(VIDEO) Zaharova o Evroviziji: Nadmašena svaka orgija i vještičarenje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 06:02