Реџеп Тајип Ердоган / - ЕПА
23/10/2023 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan potpisao zahtijev za članstvo Švedske u NATO

Turski predsjednik zvanično podnio zahtijev turskom parlamentu, nakon 17 mjeseci blokade

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zvanično je podnio zahtijev Švedske za članstvo u NATO turskom parlamentu. On je potpisao dokument nakon 17 mjeseci blokade, saopštilo je tursko predsjedništvo.

- Protokol za pristupanje Švedske NATO-u potpisao je 23. oktobra 2023. predsjednik Redžep Tajip Erdogan i uputio ga parlamentu Turske - navodi se u poruci predsjedništva objavljenoj na društvenoj mreži X.

Erdogan je u julu ukinuo veto na pristupanje Švedske Atlantskom savezu, precizirajući, međutim, da će ratifikacija zavisiti od turskog parlamenta koji je nastavio sa radom 1. oktobra posle ljetnje pauze.

Predsjednik Turske, koji je u subotu imao telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nastavio je da vrši pritisak na Švedsku da preduzme mjere protiv skrnavljenja Kurana i to je pogoršalo odnose između dvije zemlje.

Istovremeno, Ankara kritikuje švedske vlasti zbog njihove navodne popustljivosti prema kurdskim aktivistima koji su se sklonili na njihovo tlo i zahteva izručenje desetina njih.

Uz Mađarsku, Turska je posljednja od 31 zemlje članice NATO koja nije ratifikovala članstvo Švedske.

Ankara je potvrdila ulazak Finske 30. marta, odvojivši njen slučaj od slučaja Švedske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:18