Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: PREDSEDNIK.RS)
30/08/2021 u 22:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган: Спреман сам да посредујем, под условом да се с тим сложе Бошњаци, Срби и Хрвати

-Већ сам им рекао – ако донесете такву одлуку, ми ћемо направити наше пројцене. Донесите одлуку као тројка не чекајући упутства однекуд и ми ћемо радо направити тај корак, изјавио је Ердоган

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је спреман да буде посредник у Босни и Херцеговини, под условом да се с тим сложе Бошњаци, Срби и Хрвати, преноси портал РТЦГ.

Турска ће бити присутна ако се Бошњаци, Срби и Хрвати у Босни и Херцеговини уједине и кажу: желимо Турској дати такав задатак, нико се не смије мијешати у наше послове, а нека Турска дјелује као посредник у наше име, рекао је Ердоган у Истанбулу, преноси Кликс.

Турски предсједник је нагласио да би о томе требало да одлуче тројица чланова Предсједништва Босне и Херцеговине.

-Већ сам им рекао – ако донесете такву одлуку, ми ћемо направити наше пројцене. Донесите одлуку као тројка не чекајући упутства однекуд и ми ћемо радо направити тај корак- изјавио је Ердоган.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ситуацију у БиХ могуће ријешити посредовањем предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

Додик је током посјете турског предсједника Сарајеву рекао да више вјерује сарадњи са Ердоганом него "неким пропалим настојањима да се наметну рјешења".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић оцијенио је да Милорад Додик, позивом да се предсједници Турске, Хрватске и Србије укључе у дијалог, зове странце да се укључе у измјене Дејтонског мировног споразума.

Комшић сматра да Додик није против странаца, него да би да их "бира".

Хрватски председник Зоран Милановић сматра добронамјерном иницијативу Милорада Додика да о будућности БиХ треба да разговарају званичници Турске, Србије и Хрватске.

Милановић, међутим, сматра да Додикова иницијатива није реална, јер би требало сви да је прихвате, а да остали чланови Предсједништва БиХ не мисле као Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:58