Габријел Ескобар / - фото: амбасада САД у Србији
29/09/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ескобар: Хитно пронаћи рјешење за спуштање тензија на сјеверу Косова

Лајчак је на Твитеру објавио да су састанци завршени и да очекује наставак разговора у току дана како би се актуелна криза ријешила

Главни приоритет је снижавање тензија на сјеверу Косова, изјавио је изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар у Бриселу, послије сусрета са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и одвојених разговора са шефовима преговарачких делегација двије стране Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем, јавља RSE.

Како је пренио Радио Слободна Европа, он је нагласио да се мора пронаћи рјешење за регистарске таблице и да је важно да се обје стране врате дијалогу како би се наставили разговори у циљу рјешавања свих отворених питања.

Ескобар је поручио да је дошао у Брисел како би подржао напоре ЕУ да се пронађе хитно рјешење за смиривање тренутних напетости на Косову.

Главни преговарачи Србије и Косова бораве у Бриселу како би разговарали о наредним корацима у смиривању напетости на сјеверу Косова које су настале послије одлуке владе у Приштини да уведе мјере реципроцитета за регистарске таблице из Србије.

Са Лајчаком је најприје разговарао главни косовски преговарач Бесник Бисљими, а потом и преговарач Србије Петар Петковић.

Лајчак је на Твитеру објавио да су састанци завршени и да очекује наставак разговора у току дана како би се актуелна криза ријешила.

И даље није извјесно да ли ће се у току дана организовати трилатерални састанак ЕУ, Србија и Косово, како би се покушало пронаћи рјешење за насталу ситуацију на сјеверу Косова.

Најављујући долазак главних преговарача у европску пријестоницу прије два дана портпарол ЕУ Петер Стано је нагласио да ће представници Београда и Приштине доћи у Брисел да би искористили платформу дијалога како би разговарали о наредним корацима, а према Стану, ти кораци подразумијевају деескалацију која је искључива одговорност Косова и Србије.

Европски званичници прије састанака поручили су да очекују да стране дођу са јасним мандатом да се разговара о проналаску рјешења, а не, како су се изразили ови извори, “да искористе сусрет да би још једном изнијели своја стајалишта”. Међутим, сам долазак преговарача и њихова спремност да се састају у бриселским круговима сматра се сигналом да су стране спремне да раде на снижавању тензија, пише РСЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 06:11