Габријел Ескобар / - РТРС
07/03/2022 u 21:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Не смијемо дозволити Русији да искористи рат

Он је закључио да ће, како је саопштено, у борби између демократије и аутократије, између суверенитета и покорности, Европа и Западни Балкан изаћи јачи

Требало би да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини, изјавио је амерички званичник Габријел Ескобар, преноси Radio Slobodna Evropa.

Изјава заменика помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента Сједињених Америчких Држава објављена је 7. марта на сајту амбасаде САД у Србији, поводом ситуације у којој се Украјина налази услед војног напада Русије.

Ескобар је поручио у изјави да је народима региона добро је познато колико је разоран ратни сукоб.

-Не смемо дозволити Русији да искористи рат који је сама изабрала како би спречила напредак земаља Западног Балкана. Русија се не руководи најбољим интересима ових земаља- саопштио је Ескобар, а пренела Амбасада САД.

Он је подсетио да су привреде држава региона повезане са Европом, да су највећи трговински партнери и инвеститори у Европској унији (ЕУ), и оценио да је будућност земаља региона у ЕУ. Додао је да на Западном Балкану има још много посла на економској интеграцији, одрживим компромисима и трајним решењима за нерешене граничне спорове.

-Нека ова криза послужи да се будућим генерацијама на Западном Балкану обезбеди да живе у државама које су у потпуности интегрисане у Европску унију, у целовитој, слободној и мирној Европи- навео је Ескобар и додао да САД желе да буду партнер у томе.

Он је закључио да ће, како је саопштено, у борби између демократије и аутократије, између суверенитета и покорности, Европа и Западни Балкан изаћи јачи.

Србија је 2. марта гласала за усвајање резолуције Генералне скупштине Уједињених нација којом се осуђује инвазиј Русије на Украјину.

Претходно је Србија подржала територијални интегритет Украјине и истовремено одлучила да се не придружи санкцијама које је Европска унија увела званичној Москви. Остале земље Западног Балкана ускладиле су се са санкцијама Европске уније Русији због напада на Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:29