Габријел Ескобар / - фото: Стејт Департмент
17/02/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Србија да тражи алтернативе руском гасу

Према његовим ријечима, америчке власти су близу тога да се "неке земље ослободе потпуне зависности од руског гаса"

Америчке власти позивају државе Западног Балкана, а прије свих Србију, да траже алтернативу руском гасу, саопштио је замјеник помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Габријел Ескобар, тврдећи да је у том настојању постигнут одређени напредак, преноси N1.

Говорећи у среду у једном од подкомитета за иностране послове америцког Сената, Ескобар је нагласио да су САД, што се тиче питања енергетске безбједности, „подстакле Србију да размотри алтернативе руском гасу, укључујући обновљиве изворе енергије и течни природни гас“, пренио је Спутњик.

-Постигли смо одређени напредак у томе- рекао је специјални амерички изасланик за Западни Балкан.

Према његовим ријечима, америчке власти су близу тога да се "неке земље ослободе потпуне зависности од руског гаса".

-Ако САД успеју да смање удио руског гаса на Западном Балкану, резултат ће бити стварање велики привредних могућности за америчке енергетске компаније у смислу кретања региона ка ''више обновљивим енергетским'' изворима, рекао је Ескобар.

САД су више пута понудиле региону различите изворе снадбјевања гасом, укључујући понуду да се руски природни гас замени амерички течним природним гасом, подсјетио је руски медиј.

Истовремено, у јеку кризе у односима Вашингтона и Москве због Украјине, администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена критикује пројекат гасовода Северни ток 2, којим би биле повећане испоруке руског гаса Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:10