Габријел Ескобар / - РТРС
11/04/2022 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Србија више заинтересована за Европу, него за Исток

На питање да ли би Србија требало да буде одлучнија, у смислу нагињања ка Истоку или Западу, Ескобар је рекао да је то питање за српски народ

Иако су многе земље Западног Балкана рањиве пажња коју су Европска унија и Сједињене Америчке Државе усмјерили на овај регион помоћи и изоловати га од свих дестабилизујућих фактора, навео је специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Габријел Ескобар у интервјуу за N1.

Додао је да су све земље које су ушле у Европску унију постале демократичније, стабилније и просперитетније те да је то оно што жели да се деси и земљама на Западном Балкану, укључујући и Србију.

На питање да ли би  Србија требало да буде одлучнија, у смислу нагињања ка Истоку или Западу, Ескобар је рекао да је то питање за српски народ.

-Но, могу вам рећи да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије. У многим погледима остварује напредак у том смјеру. Ове су године отворили нова преговарачка поглавља, остварили су напредак. Морам рећи да је Србија европска земља, историјски, културолошки, а све више и економски. Мислим да српски народ то схвата и да ће то очекивати. Стога заиста мислим да је Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком- поручио је Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:52