Šarl Mišel / - SHUTTERSTOCK
27/03/2023 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu

Međutim, ne žele sve članice EU da učestvuju u nabavci municije u Ukrajinu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel obećao je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da ce lideri EU "masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju".

Mišel se sastao sa rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom u palati Kotroceni u Bukureštu, gdje su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, bezbjednosnim pitanjima u susjednoj Moldaviji i nastojanjima Rumunije da se pridruži Šengenskoj zoni, prenio je AP.

- Ponovo pojačavamo našu vojnu podršku, a prošle nedelje smo se dogovorili da hitno isporučimo milion komada municije Ukrajini - rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU odobrili su prošle nedjelje plan za ubrzanu proceduru kupovine za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi i planiraju da u narednih 12 mjeseci pošalju milion metaka u Ukrajinu.

Međutim, ne žele sve članice EU da učestvuju u nabavci municije u Ukrajinu.

Predsjednik Johanis je rekao da "ovo nije vrijeme za oklijevanje u održavanju jedinstva i solidarnosti sa Ukrajinom dok se rat nastavlja", dodajući da podrška mora da se održava i jača na svim nivoima".

Dvojica lidera su takođe razgovarali o situaciji u Moldaviji, kandidatu za članstvo u EU, koja se suočila sa dugotrajnom krizom otkako je Moskva pokrenula rat u susjednoj Ukrajini.

Mišel je rekao da su Rusija i njeni saveznici pojačali napore da destabilizuju Moldaviju "sprovođenjem sajber-napada, organizovanjem protesta i drugim subverzivnim aktivnostima".

Mišel ce sjutra otputovati u Moldaviju gdje ce se u glavnom gradu Kišinjevu sastati sa predsjednicom Moldavije Majom Sandu i premijerom Dorinom Receanom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:26