/ - FOTO: UNSPLASH
08/03/2023 u 22:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU će podržati ugovore s fiksnim cijenama električne energije

Ako je tržišna cijena električne energije niža od ugovorene, država će proizvođaču platiti razliku

Evropska unija (EU) predložiće nova pravila koja će podržati ugovore s fiksnim cijenama električne energije i zaštititi potrošače od fluktuacija na energetskim tržištima, javljaju agencije prenose mediji.

Nacrt ovog predloga Evropske komisije (EK), u koji je agencija Reuters imala uvid, stopira dubinske reforme energetskog tržišta koje su tražile neke zemlje Unije.

EU, umjesto toga, predlaže djelimične izmjene koje bi trebalo da podstaknu povećanje broja ugovora s fiksnom cijenom električne energije, prenosi SEEbiz.

Ako zemlja EU želi da podrži nova ulaganja u energiju vjetra, solarnu, geotermalnu, hidroenergiju ili nuklearnu, trebalo bi da to učini u obliku dvosmjernog ugovora za razliku (CfD) ili jednako vrijednog ugovora", navodi se u nacrtu.

Ugovori za razliku u cijeni predviđaju da će proizvođačima električne energije biti ponuđena fiksna ugovorena cijena, bez obzira na kratkoročne promjene na energetskim tržištima.

Ako je tržišna cijena električne energije niža od ugovorene, država će proizvođaču platiti razliku.

-U slučaju da je tržišna cijena električne energije viša od ugovorene, ekstraprofit proizvođača raspodijeliće se krajnjim potrošačima- navodi se u dokumentu.

Cilj ovih izmjena je da se stvori okruženje u kojem investitori mogu ostvariti stabilne prihode, kao i da se stabilizuju cijene električne energije za krajnje potrošače.

Ova vrsta ugovora neće se primjenjivati na proizvođače energije iz fosilnih goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:59