/ - PHOTO BY AGUS DIETRICH ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
05/12/2022 u 12:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Države Zapadnog Balkana da uvedu vize za građane trećih zemalja

Iz Evropske komisije su pozdravili najavu iz Srbije da će uskladiti viznu politiku sa državljanima trećih zemalja.

Evropska unija (EU) poručuje da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju uskladiti vizni režim za građane takozvanih trećih zemalja kako bi se svi zajedno izborili sa ilegalnom migracijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

-Usklađivanje viza je obavezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli u teritoriju EU-naglasio je potpredsjednik Evropske komisije (EK) Margaritis Schinas (Skinas), nadležan za promociju evropskog načina života.

Iz Evropske komisije su pozdravili najavu iz Srbije da će uskladiti viznu politiku sa državljanima trećih zemalja.

-Već imamo neki napredak. Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, te da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama. Činjenica je da većina migranata dolazi iz Srbije, ali sve zemlje (regiona) imaju praznine kada je u pitanju vizna politika"-naglasila je evropske komesarke za unutrašnje poslove Ylva Johansson (Ilva Johanson).

Problem sa ilegalnom migracijom kroz takozvanu "Balkansku rutu" je razlog zašto je Evropska komisija predložila Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom za rješavanje zajedničkih izazova.

Akcioni plan ima pet ključnih stubova: jačanje upravljanja granicama duž ruta; brže procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem; borba protiv krijumčarenja migranata; unapređenje saradnje u readmisiji i povratku, kao i postizanje usklađenosti vizne politike.

"Akcioni plan utvrđuje niz mera za jačanje podrške EU državama članicama koje se suočavaju sa povećanim migracionim pritiskom duž zapadnobalkanskih ruta", pojašnjavaju iz EK.

Navode kako su neregularna kretanja duž zapadnobalkanskih ruta značajno porasla ove godine zbog nekoliko faktora, uključujući ekonomske pritiske i nesigurnost kao rezultat tekućih sukoba.

"Neusklađenost bezviznog režima sa viznom politikom EU takođe doprinosi povećanju broja ljudi koji direktno vazdušnim putem stižu u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje ka EU. Bliska saradnja sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za rješavanje ovih zajedničkih migratornih izazova", piše u saopštenju EK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:40