Ilustracija / Shutterstock
28/11/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU obezbjeđuje još 200 miliona eura za obuku ukrajinskih vojnika

Blok od 27 zemalja do sada je obučio 34.000 ukrajinskih vojnika za liniju fronta, pomažući Kijevu da odvrati ruske snage od invazije

Evropska unija danas je pristala da više nego četiri puta poveća svoju potrošnju na obuku ukrajinskih vojnika koji se bore protiv Rusije, dodatno ulažući skoro 200 miliona eura.

Blok od 27 zemalja do sada je obučio 34.000 ukrajinskih vojnika za liniju fronta, pomažući Kijevu da odvrati ruske snage od invazije.

Time je EU postala najveći donator za obuku ukrajinske vojske, jer Kijev pokušava da poveća njen broj usred teških borbi.

Sa novih 194 miliona eura, iznos iz fonda Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć izdvojen za obuku povećan je na ukupno 255 miliona, navodi se u saopštenju za javnost iz Brisela.

Zvaničnici kažu da ciljaju na broj od 40.000 obučenih pripadnika ukrajinske vojske, koje bi Evropska unija trebalo da obuči u bliskoj budućnosti.

Najava dodatnih sredstava za obuku Ukrajinaca dolazi u trenutku kada se EU bori da sastavi veći paket pomoći za pružanje dugoročne podrške Ukrajini.

Mađarska, najbliži saveznik Rusije u EU, prijeti da će obustaviti sve pregovore o pružanju veće vojne i finansijske pomoći Ukrajini na samitu u decembru, kao i da će spriječiti otvaranje pregovora Kijeva za pridruživanje Uniji.

EU navodi da je zajedno sa svojim državama članicama poslala oko 27 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:39