Европска унија (илустрација)
08/06/2021 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: Окончано је кључно суђење у европској историји, сада је прилика за лидере у БиХ

Како су навели, порицање геноцида, ревизионизам и глорификација ратних злочинаца у супротности су са темељним европским вриједностима

Из Европске уније је саопштено да је правоснажном пресудом Ратку Младићу окончано кључно суђење у новијој европској историји за ратне злочине, укључујући геноцид, на простору Босне и Херцеговине.

-Присјећајући се оних који су изгубили животе, дубоко суосјећамо с њиховим најмилијима и преживјелима. Европска унија очекује од свих политичких актера у Босни и Херцеговини и на Западном Балкану потпуну сарадњу с међународним судовима, поштивање одлука судова и признање њихове независности и непристрасности- наводи се у саопштењу.

Како су навели, порицање геноцида, ревизионизам и глорификација ратних злочинаца у супротности су са темељним европским вриједностима.

-Данашња одлука прилика је за лидере у Босни и Херцеговини и региону да, у свјетлу чињеница, преузму водећу улогу у одавању почасти жртвама и промовисању окружења погодног за помирење како би се превазишло наслијеђе рата и изградио трајни мир-поручују у саопштењу.

Из Уније су нагласили да пресуда представља предуслов за стабилност и сигурност Босне и Херцеговине и темељ за њен европски пут.

-Такође је дио 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Међународни и домаћи судови у Босни и Херцеговини и сусједним земљама требају наставити своју мисију осигуравања правде за све жртве ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, као и чланове њихових породица. Некажњивост је недопустива- речено је из ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:04