VOZNJA 1 / - VOZNJA 1
06/03/2023 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU planira da uvede strože mjere prilikom izdavanja vozačkih dozvola

Inače, prema posljednjim podacima Evrostata, u posljednjih deset godina u svakoj zemlji se smanjio broj poginulih na putevima EU, dakle i prosjek za EU

Evropska unija planira da reformiše i standardizuje vozačke ispite u svojih 27 država članica kako bi pokušala da smanji broj od 20.000 smrtnih slučajeva na putevima svake godine – pri čemu 40 odsto tih smrtnih slučajeva uključuje vozače mlađe od 30 godina.

Novim prijedlozima bi bila određena starosna granica za polaganje vozačkog ispita na 17 godina, a novi vlasnici dozvola imali bi dvogodišnji probni rok, tokom kojeg ne bi mogli sami da voze.

Inače, prema posljednjim podacima Evrostata, u posljednjih deset godina u svakoj zemlji se smanjio broj poginulih na putevima EU, dakle i prosjek za EU, piše Klix.ba.

Najveće zemlje poput Francuske, Njemačke i Italije – sa nekim od najrazvijenijih putnih mreža i broja automobila – i dalje imaju veliki broj smrtnih slučajeva, iako je broj nastradalih značajno opao od 2011. do 2020. godine.

Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja, nezavisna neprofitna organizacija sa sjedištem u Briselu posvećena smanjenju broja poginulih i povređenih u saobraćaju u Evropi, kaže da bi broj poginulih u saobraćaju trebalo da opada brže.

- Novi podaci objavljeni prošle nedelje pokazali su da broj smrtnih slučajeva na putevima u EU ne opada dovoljno brzo da ispuni ključni cilj prepolovljenja broja smrtnih slučajeva i ozbiljnih povreda do 2030. godine, kaže Graziela Jost iz Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Prijedlog o vozačkim dozvolama mijenja postojeće zakone EU i inspirisan je najboljim praksama koje već postoje u nekoliko država članica. Ključni cilj novih pravila biće poboljšanje bezbednosti na putevima, uz mjere koje uključuju:

• Probni period od najmanje dvije godine za vozače početnike nakon položenog ispita i pravilo nulte tolerancije za vožnju pod dejstvom alkohola. Ovo je od suštinskog značaja jer čak i ako mladi vozači predstavljaju samo osam procenata svih vozača automobila, dvije od pet fatalnih nesreća uključuju vozača ili vozače mlađe od 30 godina.

• Omogućavanje mladima da sa 17 godina polažu test i počnu da voze automobile i teretna vozila u pratnji kako bi stekli vozačko iskustvo.

• Prilagođavanje obuke i testiranja vozača radi bolje pripreme vozača na prisustvo ugroženih učesnika u saobraćaju na putu. Ovo će pomoći da se poboljša bezbjednost za pješake, bicikliste, kao i korisnike e-trotineta i e-bicikala dok se EU kreće ka održivijoj gradskoj mobilnosti.

• Detaljnija procjena zdravstvenih kapaciteta, uzimajući u obzir napredak u liječenju bolesti kao što je dijabetes. Vozači će takođe biti podstaknuti da ažuriraju svoje vozačke veštine i znanja, kako bi bili u toku sa tehnološkim razvojem, navodi se u izvještaju na zvaničnom sajtu Evropske komisije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 08:08