/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
12/09/2023 u 22:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU popustila, uskoro ukidaju sankcije za trojicu ruskih milijardera

Prema pisanju Reutersa, restriktivne mjere prestat će se primjenjivati na Grigoriju Berezkinu, milijarderu Farhadu Ahmetovu te Aleksandru Šulginu, bivšem izvršnom direktoru online maloprodajne kompanije Ozon

Diplomatski izvori iz Evropske unije saopćili su kako Brisel neće produžiti sankcije trojici ruskih biznismena nakon što aktuelnim sankcijama istekne rok 15. septembra, prenosi Klix.ba.

Prema pisanju Reutersa, restriktivne mjere prestat će se primjenjivati na Grigoriju Berezkinu, milijarderu Farhadu Ahmetovu te Aleksandru Šulginu, bivšem izvršnom direktoru online maloprodajne kompanije Ozon.

-Odluka u vezi sa Šulginom može se smatrati očekivanom. Prije sedmicu se saznalo da je Sud Evropske unije odlučio da ukine sankcije koje su mu nametnute zbog njegovog prisustva na sastanku biznismena s Vladimirom Putinom. Nakon sankcija, Šulgin je napustio svoje dužnost u Ozonu. On je tako postao prvi ruski biznismen kome EU mora ukinuti sankcije sudskom odlukom- navodi Reuters.

Berezkin je takođe podnio tužbu Sudu EU insistirajući na tome da su sankcije nezakonite i da on nema nikakve veze sa dešavanjima u Ukrajini.

Kada je riječ o Ahmedovu, on je kao i Berezkin uvršten na listu sankcija uz naznaku da je vodeći biznismen koji učestvuje u sektorima privrede koji pružaju značajan izvor prihoda za Rusiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 13:45