Европска унија / - Фото: РТРС
03/02/2023 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU postigla dogovor o ograničenju cijena ruskih naftnih derivata

Prema evropskim diplomatama, dogovor uključuje gornju cijenu od 100 dolara po barelu za skuplje proizvode kao što je dizel, kao i 45 eura po barelu za manje rafinirane proizvode kao što je mazut

Evropska unija (EU) postigla je dogovor o ograničenju cijena ruskih naftnih derivata, saopštilo je švedsko predsjedništvo EU, dva dana pred embargo EU na proizvode koji se izvoze morem.

Švedski zvaničnici su saopštili da su ambasadori EU u petak odobrili gornju granicu cijena ruskih naftnih derivata, prije nego što to konačno usvoji Evropsko vijeće.

Kako je saopšteno, to predstavlja"važan dogovor koji je dio kontinuiranog odgovora EU i njenih partnera na ruski agresorski rat protiv Ukrajine".

Prema evropskim diplomatama, dogovor uključuje gornju cijenu od 100 dolara po barelu za skuplje proizvode kao što je dizel, kao i 45 eura po barelu za manje rafinirane proizvode kao što je mazut.

Taj dogovor je u skladu sa predlozima Evropske komisije.

Te cijene se odnose na ruske naftne derivate koji se transportuju brodovima EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u petak da treba nastaviti pritisak na Rusiju kako bi imala manje prihoda da financira rat u Ukrajini.

Kakav su uticaj imale sankcije Zapada na ruski izvoz nafte i gasa?

Kremlj je oštro kritikovao EU uoči stupanja na snagu embarga, inzistirajući da će to "dovesti do daljnje neravnoteže međunarodnih energetskih tržišta".

"Poduzimamo mjere kako bismo zaštitili svoje interese od povezanih rizika", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rat Moskve u Ukrajini pružio je oštar poziv na buđenje za EU, koja se godinama oslanjala na jeftina fosilna goriva iz Rusije za napajanje svojih industrija.

Brisel kaže da je embargo na sirovu naftu doveo do toga da je Unija prekinula oko 90 posto ruskog uvoza, nakon što su odobrene izuzeci za snabdjevanje koja teče naftovodima u zemlje bez izlaza na more, poput Mađarske.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u petak je u Kijevu najavila da Unija priprema novu rundu sankcija protiv Rusije, što je deseti paket od početka rata u Ukrajini prije godinu dana.

- Moramo nastaviti uskraćivati Rusiju sredstava za vođenje rata protiv Ukrajine. S G7 postavljamo gornje granice cijena na te proizvode, smanjujući prihode Rusije, istovremeno osiguravajući stabilna globalna energetska tržišta, rekla je von der Lajen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:40