/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
29/11/2022 u 09:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU potrošila 15,2 milijarde eura na uvoz proizvoda za OIE

Vrijednost uvoza solarnih panela i tečnih biogoriva značajno je nadmašila izvoz ove robe iz evropskog bloka koji je vrijedio dvije milijarde eura, odnosno 1,3 milijarde, respektivno

Evropska unija (EU) je potrošila 15,2 milijarde eura u prošloj godini na uvoz proizvoda zelene energije iz zemalja van tog bloka država, koji, između ostalog, uključuju vjetroturbine, solarne panele i tečna biogoriva.

Istovremeno, prošlogodišnji izvoz tih proizvoda iz EU u zemlje van 27-očlanog bloka vrijedio je 6,5 milijardi eura, objavio je Eurostat, prenosi Tanjug. Konkretno, EU je prošle godine uvezla solarne panele u vrijednosti od 11,2 milijarde eura, tečna biogoriva za 3,4 milijarde i vjetroturbine za 600 miliona iz trećih zemalja.

Vrijednost uvoza solarnih panela i tečnih biogoriva značajno je nadmašila izvoz ove robe iz evropskog bloka koji je vrijedio dvije milijarde eura, odnosno 1,3 milijarde, respektivno.

Za razliku od toga, izvoz vjetroturbina u zemlje koje nijesu članice EU bila je daleko veća od vrijednosti uvoza, dostigavši 3,3 milijarde eura, navodi se u informaciji Eurostata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:52