Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
27/04/2022 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ прогласила крај ванредног стања због корона вируса

Неколико чланица ЕУ већ су одлучиле да ковид третирају као ендемску болест, а шпански премијер Педро Санчез рекао је још у јануару да би коронавирус убудуће требало да се третира као грип

Европска унија (ЕУ) прогласила је данас завршетак ванредног стања у здравству због пандемије корона вируса, јер више нема притиска на болнице и рестриктивне мјере се свуда укидају.

Улазимо у нову фазу пандемије и из ванредног стања у здравству прелазимо на одрживо управљање пандемијом ковида 19, али је опрез и даље потребан јер су бројеви новообољелих и даље велики, а многи људи још умиру, рекла је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, преноси Политико.

За нешто више од двије године пандемија је у Европској унији проузроковала смрт више од милион људи, здравствене системе је довела до ивице пуцања, а владе су биле приморане да уводе непопуларне рестриктивне мјере. Европска комисија је чланицама ЕУ издала нове препоруке којима их позива да своје програме тестирања на коронавирус уклопе у шири надзор респираторних болести.

Како се наводи, тестирање не би требало да има за циљ да обухвати „све случајеве“, вец́ да добије поуздане процјене, а праћење нових варијанти ковида биће појачано, уз помоћ Европске уније. Комесар ЕУ за здравље Стела Киријакидес рекла је да је од почетка пандемије короном било заражено између 60 и 80 процената популације у Европској унији.

Према подацима Европског центра за контролу и превенцију болести, до сада је званично регистровано да је ковидом било заражено око 30 одсто популације, али ако се додају непријављени случајеви, тај се број пење на око 350 милиона, што је око 77 одсто становништва ЕУ.

Киријакидес је упозорила и на проблем такозваног продуженог ковида и рекла да је сваки десети заражени имао дуготрајне посљедице.

Неколико чланица ЕУ већ су одлучиле да ковид третирају као ендемску болест, а шпански премијер Педро Санчез рекао је још у јануару да би коронавирус убудуће требало да се третира као грип.

Без обзира што у Европи тренутно превладава релативно блага омикрон варијанта ковида, Киријакидес је упозорила да и даље постоји реална опасност да се ситуација у кратком року погорша, уколико се појави неки нови опаснији сој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:09