Извор: Н1 / - Извор: Н1
14/06/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: У уторак наставак дијалога о свим досадашњим темама, а не нови почетак

Није предвиђено да учесници сусрета одрже заједничке конференције за медије, али се очекује да се Вучић и Курти одвојено после рунде дијалога обрате новинарима

Европска унија (ЕУ) очекује сутра у Бриселу на састанку српског предсједника Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија наставак преговора о свим досадашњим темама и договорима Дијалога Београд-Приштина, а не неки "нови почетак" дијалога, потврдили су званичници ЕУ у Бриселу, ПИШЕ н1.

Како је агенцији Бета прецизирао портпарол у Европској комисији Петер Стано, очекује се да се размотри „даљи пут у дијалогу који значи наставак тог процеса који је почео 2011“.

Дакле то није стари дијалог, већ текући дијалог, у којем је посредник Европска унија, а у којем,"желео је да подвуче портпарол високог представника ЕУ жозепа Борела „оба партнера напредују ка европској будућности“.

-У том процесу је дошло до промене партнера- напоменуо је Стано, указавши на то да је на мјесто косовског премијера дошао Курти, „али оно што је обећано и тај процес остају исти“.

Борелов портпарол је подвукао да „сва питања о којима се разговарало у досадашњем Дијалогу, уз услуге добре воље ЕУ, јесу и биће такодје у будућим састанцима Дијалогу од кључне важности за свеобухватни споразум о нормализацији односа који ће уследити на крају Дијалога“.

Стано је нагласио да „ЕУ и све њене земље чланице, а то смо ових дана чули и од представника САД, сви очекују да двије стране остану предане Дијалогу и спроведу све досад постигнуте договоре и покажу вољу и нужну спремност за компромис како би се коначно дошло до споразума о нормализацији односа Србије и Косова“.

Борелов портпарол је претходно у писаној изјави предочио да „ЕУ и њене државе чланице очекују од ове стране да остану посвец́ене укључивању у овај дијалог и спроводјењу свих прошлих споразума. То значи да све што је договорено, мора бити спроведено“.

Званичници ЕУ Борел и Мирослав Лајчак ће сутра у наставку Дијалога Београд-Приштина најприје посебно разговарати с косовским премијером Аљбином Куртијем, а потом и српским предсједником Александром Вучићем да би уочи заједничког састанка утврдили с каквим су предлозима двије стране допутовале у Брисел.

Извори ЕУ у Бриселу су потврдили да ће се прије рунде дијалога саопштењем обратити високи представник ЕУ Борел, док би завршну изјаву о исходу састанка дати специјални представник Уније Мирослав Лајчак.

Није предвиђено да учесници сусрета одрже заједничке конференције за медије, али се очекује да се Вучић и Курти одвојено после рунде дијалога обрате новинарима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:50