/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
22/03/2022 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: Уважавамо конструктиван приступ Београда, жалимо због одлуке Приштине

Стано је објаснио да је ЕУ дјеловала као посредник у контактима на највишем нивоу како би се нашла практична решења

ЕУ жали због одбијања Приштине да прихвати договор о учешћу грађана српске националности са Косова и Метохије на изборима за парламент и председника Србије 3. априла, саопштио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано, преноси RTS.

-Уважавамо конструктиван приступ Србије у тражењу решења и жалимо што договор није постигнут, након што је Приштина одбацила конструктиван предлог земаља Квинте- рекао је Петер Стано.

Портпарол ЕУ је нагласио да је таква одлука Приштине "у супротности са обавезама које је Косово преузело на свом европском путу и у супротности са принципом заштите права грађана, укључујући и права мањинских заједница".

Стано је објаснио да је ЕУ дјеловала као посредник у контактима на највишем нивоу како би се нашла практична решења на основу аналогије са праксом гласања на претходним изборима, али да ти напори нису успјели.

-Очекујемо да се Србија и Косово уздрже од изјава и потеза који би повећали тензије, да дјелују одговорно и ангажују се у преговорима у оквиру дијалога уз посредство ЕУ- рекао је Стано и додао да у овом тренутку не може да саопшти када ће доћи до новог састанка Београда и Приштине на највишем политичком нивоу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:47