Nuklearke (ilustracija) / Shutterstock
01/12/2023 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU zavisna od ruskog nuklearnog goriva?

Iako takav uvoz ne podliježe sankcijama koje je Brisel uveo Moskvi, EU je postavila cilj da smanji svoju zavisnost od Rusije

Evropska unija je ponovo povećala tokom 2023. godine uvoz ruskog nuklearnog goriva i usluge za blok reaktore konstruisane u Rusiji, u poređenju sa 2021, saopštila je Agencija Euratoma za snabdeijvanje (ESA).

Iako takav uvoz ne podliježe sankcijama koje je Brisel uveo Moskvi, EU je postavila cilj da smanji svoju zavisnost od Rusije, prenosi Rojters.

U tom smislu njen ukupan uvoz iz ruske nuklearne industrije ostao je stabilan prošle godine, uprkos rastućoj potražnji za nuklearnom energijom izazvanoj visokim troškovima energenata i naporima da se smanje emisije ugljenika, navodi britanska agencija.

Međutim, uvoz pet zemalja EU, koje koriste takozvane VVER reaktore, vjerovatno će ove godine ponovo premašiti nivo iz 2021, nakon porasta i tokom 2022. godine, rekao je Stefano Čikarelo, vršilac dužnosti direktora ESA, u intervjuu za Rojters.

Ovaj trend naglašava izazove sa kojima se EU suočava u postizanju svog dugoročnog cilja, postizanja samodovoljnosti VVER gorivom.

"Uvoz zemalja koje koriste VVER reaktore ruske proizvodnje porastao je u 2022. u poređenju sa 2021. i vjerovatno će se povećati 2023. u poređenju sa tom godinom, prije ruske invazije“, objasnio je Čikarelo.

Prošle godine je tih pet zemalja, Bugarska, Češka Republika, Finska, Mađarska i Slovačka, kupilo 30 odsto više usluga konverzije od Rusije i 22 odsto više obogaćivanja, navela je ESA u svom godišnjem izveštaju u oktobru. Čikarelo nije naveo konkretne brojke za ovu godinu i rekao je da je prerano za ocjenu da li će i 2023. uvoz biti veći nego prošle godine.

Od pet zemalja EU koje su se do sada u potpunosti oslanjale na rusko snabdijevanje, samo Mađarska još treba da potpiše ugovore za alternativno gorivo, navodi ESA. Ranije ove godine, u Ukrajini, američka kompanija Vestinghaus je prvi put koristila alternativno gorivo za VVER reaktor, ali bi za prebacivanje većeg obima bile potrebne godine, navodi Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 10:19