/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
14/04/2023 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol otkrio podzemnu banku: Narkobanda "oprala" 180 miliona eura

Kriminalnu grupu činili su marokanski, španski i belgijski državljani, a bili su aktivni u Belgiji, Holandiji, Španiji, Južnoj Americi i Dubaiju

Pod nadzorom Europola španska i belgijska policija realizovale su zajendičku akciju u kojoj je otkrivena podzemna banka, objavljeno je na stranici Europola.  

Preko ove banke kriminalci su oprali najmanje 180 miliona eura kroz ilegalnu trgovinu kokainom, objavio je Europol. Kriminalnu grupu činili su marokanski, španski i belgijski državljani, a bili su aktivni u Belgiji, Holandiji, Španiji, Južnoj Americi i Dubaiju.

- Kriminalna grupa uspostavila je složen i profesionalan sistem za pranje novca preko pomorskih luka i aerodroma u EU - objavio je Europol.

Tokom akcije, koja je sprovedena u martu, policija je uhapsila pet osumnjičenih u Belgiji, jednog u Španiji i zaplijenila različitu imovinu.

- Kriminalna mreža oslanjala se na ulaganja u kriptovalute i distribuciju gotovine putem podzemnog bankarskog sistema. Glavna metoda pranja novca bilo je ulaganje u luksuzne nekretnine u EU, kao i u nekoliko marokanskih gradova - navode istražitelji.

Zaplijenjeno je 1,2 miliona eura u kriptovalutama, oduzete su tri nekretnine. Zaplijenjeno je i 50.000 eura gotovine, luksuzni automobil, više luksuznih satova i nakita…

Istraga je počela još u oktobru 2021., nakon analize dešifriranih poruka koje su ukazale na prisutnost velike kriminalne mreže koja uvozi kokain i pere novac. Istraga je otkrila velike količine kokaina koji se krijumčario iz raznih južnoameričkih luka u nekoliko pomorskih luka i aerodroma u Evropi.

- Kriminalna grupa uspjela je uvesti nekoliko tona kokaina i prodati ga dalje uz ogromnu zaradu. Koristeći profesionalan i fleksibilan pristup, uključujući metode kao što je korišćenje prikrivenih kompanija, kriminalci su uspjeli mjesecima izbjegavati vlasti - objavio je Europol, prenosi Avaz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:57