/ ilustracija - FOTO: YOUTUBE EUROPOL
17/08/2021 u 20:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуропол: Разбијена криминала група, преварила компаније за милион еура

Оптужено је 23 осумњичених. Укупно је претражено 34 мјеста

Румунске, холандске иирске власти откриле су софистицирану шему превара која користи компромитовану е-пошту и превару са авансним плаћањем, а акцију је спровео Еуропол.

- Оптужено је 23 осумњичених. Укупно је претражено 34 мјеста. Вјерује се да су ти криминалци преварили компаније у најмање 20 земаља у износу од приближно милион еура. Преваром је управљала организована криминална група која је прије пандемије КОВИД-19 већ незаконито нудила друге измишљене производе за продају на интернету, попут дрвених пелета. Прошле године криминалци су промијенили начин рада и почели су нудити заштитне материјале након избијања пандемије- речено је из Еуропола.

Ова криминална група, састављена од држављана из различитих афричких земаља са пребивалиштем у Европи, створила је лажне е -адресе и веб странице сличне онима које припадају законитим велепродајним компанијама.

Како је саопштено, таквом имитацијом других компанија криминалци су потом преварили жртве, углавном европске и азијске фирме, тражећи унапријед плаћања како би се наручена роба могла послати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:57