/ - фото: ЕУРОПОЛ
16/12/2021 u 20:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУРОПОЛ: Ухапшене 544 особе због више од 25 милиона љекова и допинг супстанци

Израђени у подземним лабораторијама без хигијенских или безбједносних процедура, ови производи често садрже штетне састојке

Еуропол је координирао акцијом Штит II, која је била усмјерена на трговину фалсификованим и злоупотребљеним љековима и допинг супстанцама. Акција је резултирала заплијеном од скоро 63 милиона еура, више од 25 милиона јединица љекова и допинг супстанци, ухапшене су 544 особе, судским органима пријављено је 634 лица, истражене су 33 организоване криминалне групе и 37 компанија.

- Заплијењено је пет тајних лабораторија, угашене су 283 веб странице, надгледано је 1.029 веб локација, отворено је 1.397 судских предмета, 2.809 спортиста контролисано „на такмичењу“ (28 позитивних), 3.919 спортиста контролисало „ван такмичења“ (4 позитивна)- подаци су након акције.

image
- фото: ЕУРОПОЛ

Акцијом је такође пронађено три милиона јединица медицинских уређаја КОВИД-19, 3,5 милиона паковања љекова, 18,5 милиона таблета, 600.000 бочица/ампула, 2.500 литара сировина и 47 тона сировина.

- Илегална потрошња љекова ван регулисаног медицинског ланца снабдјевања ствара потражњу за трговином илегално добијеним оригиналним љековима и фалсификованим фармацеутским производима. Љекови се злоупотребљавају из различитих разлога, укључујући психотропне ефекте или ефекте који побољшавају учинак. Корисници убризгавају производе који се не ињектирају, као што су сублингвалне пилуле, садржај фластера и капи за очи, или их конзумирају без љекарског рецепта- речено је из Еуропола.

image
- фото: ЕУРОПОЛ
Додатак исхрани који садржи силденафил

- Огласи за додатке исхрани, за које се тврди да су направљени од природних састојака, али у ствари садрже фармацеутски састојак силденафил, примјећени су на мрежи. Истрага органа за спровођење закона у оквиру операције Штит у Италији и Шпанији довела је до шест хапшења и заплијене 2.500 пакета додатака исхрани- наводе из Еуропола.ж

Шпанске власти су демонтирале подземну лабораторију и ухапсиле 21 особу. У препадима на 20 локација, полицајци су заплијенили више од три милиона доза љекова и 65 килограма активних састојака. Лабораторија је произвела два „бренда“ са 30 подпроизвода и имала је капацитет за производњу 1000 килограма љекова годишње.

Истичу да злоупотреба представља значајну пријетњу по здравље корисника.

- Израђени у подземним лабораторијама без хигијенских или безбједносних процедура, ови производи често садрже штетне састојке. Од почетка пандемије КОВИД-19, криминалци су додатно уложили напоре у фалсификовање љекова који су најтраженији. Да би повећале свој профит, криминалне мреже су се фокусирале на дистрибуцију лажних „корона-љекова“ и фалсификовање медицинских уређаја и средстава за дезинфекцију, који се затим продају на мрежи- нагласили су из Еуропола.

image
- фото: ЕУРОПОЛ

Учешће у овој акцији имало је 26 земаља (20 држава чланица ЕУ и седам трећих земаља), Европску канцеларију за борбу против превара, Свјетску антидопинг агенцију и приватни сектор. Операција је спроведена од 1. априла до 15. октобра 2021. године.

- Државе чланице ЕУ које су учествовале: Аустрија, Белгија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Ирска, Италија, Холандија, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија. Земље треће стране: Босна и Херцеговина, Колумбија, Грузија, Сјеверна Македонија, Норвешка, Швајцарска и Сједињене Америчке Државе- наводе из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:29