/ FOTO: EUROPOL
17/01/2023 u 23:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Zaplijenjeni duvanski proizvodi vrijedni17 miliona eura

Tokom racija, službenici su zaplijenili više od 100 tona ilegalnih proizvoda, uključujući 55 tona cigareta u kutijama, 50 tona ambalažnog materijala poput papira, filtera..

Više od 60 oficira francuske nacionalne žandarmerije (Gendarmerie Nationale) izvršilo je raciju na lokaciju u Francuskoj, za koju je utvrđeno da je podzemna fabrika falsifikovanog duvana.

- Istraga je pokrenuta kao rezultat informacija koje je Europol podijelio sa Francuskom krajem 2022. Tokom racija prošle sedmice, francuski oficiri uhapsili su devet osumnjičenih, od kojih su većina bili državljani Moldavije. Žandarmi su otkrili kvaziindustrijsku postavku za proizvodnju krivotvorenih cigareta u velikim količinama. Otkrili su tri odvojene zone u ciljanoj fabrici- navode iz Europola.

Jedna od zona bila je posvećena preradi sirovog duvana za proizvodnju kutija cigareta označenih kao poznati brendovi koji se prodaju na legalnom tržištu.

- Druga zona bila je posvećena skladištenju velikih kutija krivotvorenih cigareta. Treća zona je služila kao dnevni boravak radnika sa oko 15 ležajeva, kuhinjom i dnevnim boravkom. To je omogućilo radnicima da žive u fabrici, potpuno odsečeni od spoljašnjeg svijeta- istakli su iz Europola.

Tokom racija, službenici su zaplijenili više od 100 tona ilegalnih proizvoda, uključujući 55 tona cigareta u kutijama (19,4 miliona cigareta i 15 tona rezanog duvana), 50 tona ambalažnog materijala poput papira, filtera i etiketa, kao i 18 tona cigareta, tona otpada iz procesa proizvodnje cigareta.

- Procijenjena vrijednost zaplijenjenog duvana je oko 17 miliona eura. Pored toga, službenici su oduzeli vozila, fabričke mašine i elektronsku opremu. Zapljene su uključivale i više od tone prehrambenih proizvoda, kasnije doniranih bankama hrane- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:54