/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
07/01/2022 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еурозона: Инфлација поново оборила рекорд

Међугодишња инфлација у монетарном блоку износила је у новембру 4,9 посто

Инфлација у еурозони порасла је у децембру 2021. године на 5,0 процената међугодишње, што је нови рекордан ниво, према данашњим прелиминардним подацима статистичке службе Европске уније, Еуростата.

Међугодишња инфлација у монетарном блоку износила је у новембру 4,9 посто, пише Блиц.

Расту индекса потрошачких цијена у еурозони у децембру највише је допринјело поскупљење енергената од 26 одсто на годишњем нивоу, док су цијене хране, алкохола и дувана повећане за 3,2 процента, неенергетских индустријских производа за 2,9 посто, а услуга за 2,4 процента, објављено је на веб сајту Еуростата.

Највише стопе инфлације међу државама чланицама еурозоне забиљележене су у децембру у Естонији од 12 посто на годишњем нивоу, и Литванији од 10,7 процената, док су најниже стопе регистроване на Малти, 2,6 одсто, и у Португалији 2,8 посто.

Висока стопа раста потрошачких цијена у еурозони протеклих мјесеци главна је тема у менаџерским круговима у којима се расправља о томе да ли би Европска централна банка (ЕЦБ) требало да заузме агресивнији став у борби против инфлације.

ЕЦБ је прошлог мјесеца саопштила да ће до краја марта окончати корона програм куповине обвезница, уведен прије двије године када је избила пандемија, али је истовремено обећала да ће наставити са куповинама у оквиру другог, редовног програма подстицаја током 2022.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:50