Photo by Christian Lue on Unsplash / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
24/02/2022 u 22:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ево које санкције су договорили лидери ЕУ против Русије

У документу који је објављен у Бриселу наводи се да ће Вијеће ЕУ-а без одлагања усвојити приједлоге које су припремили Европска комисија и шеф дипломатије ЕУ-а

Лидери Европске уније договорили су се о даљим рестриктивним мјерама које ће нанијети огромне и тешке посљедице Русији због њене инвазије на Украјину, јављају агенције преносе медији.

Ове санкције обухватају финансијски сектор, енергетски и транспортни сектор, робу двоструке намјене, као и контролу извоза и финансирање извоза, политику виза, додатне листе руских појединаца и нове критеријуме за уврштавање на листу, наводи се у закључцима из Брисела, преноси Тањуг.

У документу који је објављен у Бриселу наводи се да ће Вијеће ЕУ-а без одлагања усвојити приједлоге које су припремили Европска комисија и шеф дипломатије ЕУ-а.

Истовремено, Европски савјет позива на хитну припрему и усвајање даљег пакета индивидуалних и економских санкција који ће обухватити и Бјелорусију.

Засад није предложено најјаче и најболније оружје, искључивање из SWIFT-а, међународног система за банковне трансакције.  Када су 2012. године уведене санкције против Ирана и иранске банке искључене из СWИФТ-а, Иран је изгубио половину прихода од извоза нафте, а вањска трговина је смањена за 30 посто.

Од западних земаља, искључење Русије из SWIFT-а најтеже би погодило Њемачку и Сједињене Америчке Државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:03