Helsinki / - фото: UNSPLASH
06/01/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo u kojoj evropskoj zemlji su potrošači ekološki najsvjesniji

Tokom istraživanja uzet je u obzir i broj „buvljih pijaca i antikvarnica“, kao i količina tekstilnog otpada i kućnog otpada po glavi stanovnika

Nova studija platforme za prikupljanje sredstava na mreži Savoo rangirala je evropske zemlje po njihovim ekološkim navikama u kupovini.

Da bi izračunali ukupnu „ocjenu održivosti“, istraživači su rangirali zemlje na osnovu brojnih različitih pokazatelja.

Oni su uključivali stope reciklaže i otisak potrošnje – veličinu površine koja je potrebna za proizvodnju materijala koje zemlja troši, u kombinaciji sa površinom potrebnom za apsorbovanje njenog naknadnog otpada.

Uzet je u obzir i broj „buvljih pijaca i antikvarnica“, kao i količina tekstilnog otpada i kućnog otpada po glavi stanovnika.

Konačno, analitičari su razmotrili rangiranje ciljeva održivog razvoja zemlje (SDG) Ujedinjenih nacija, koji analizira nacionalni učinak u pogledu razvojnih ciljeva kao što su klimatske akcije i promocija obnovljive energije.

Sve u svemu, svrstali su Finsku na prvo mjesto. To je uglavnom zbog njihovih odličnih rezultata u oblasti održivog razvoja.

Ova, u širem smislu, skandinavska zemlja je takođe smanjila svoj otisak potrošnje za više od petine između 2010. i 2020. godine.

Na drugom kraju je Malta, rangirana kao najgora zemlja za održivu kupovinu.

Mala ostrvska država imala je najniži SDG rezultat od bilo koje zemlje na listi i povećala svoj otisak potrošnje za 10,5 odsto između 2010. i 2020. godine.

Najviše buvljaka je u Velikoj Britaniji

Velika Britanija ima najviše buvljih pijaca, prema Savoo-u, sa 1.300 buvljih pijaca koje opslužuju populaciju od 68 miliona ljudi.

Buvlje pijace i antikvarnice su jedna oblast za kojom visoko rangirana Finska zaostaje, sa samo 53 ukupno za opsluživanje svojih 5.540.720 stanovnika.

Italija je najviše smanjila svoj otisak potrošnje za impresivnih 26,03 odsto u poslednjih 10 godina. Iza nje slijede Švedska (21,99 odsto) i Grčka (20,75 odsto).

Ali mediteranska zemlja pada na drugim rang-listama. Italija ima jedan od najvećih tekstilnih otpadaka po glavi stanovnika u EU, proizvodeći više od 200.000 tona godišnje.

Sve u svemu, otisak potrošnje EU smanjen je za četiri procenta između 2010. i 2020. godine.

- Međutim, ovaj ukupni trend je rezultat značajnog smanjenja između 2010. i 2016. (-14 procenata) praćenog porastom između 2016. i 2020. (+11 procenata), navodi se u izveštaju.

U Njemačkoj se najviše reciklira

Njemačka je bila najveći recikler komunalnog otpada u Evropskoj uniji 2020. godine – poslednje godine za koju postoje podaci – sa procijenjenom stopom reciklaže od 67 odsto.

Samo osam zemalja EU ima stopu recikliranja veću od 50 odsto. Zemlje kao što su Kipar i Rumunija imaju stope reciklaže niže od 20 procenata, dok Malta na najnižem rangu reciklira samo 11 procenata svog komunalnog otpada.

Slovenija pravi najmanje kućnog otpada

Procjenjuje se da Slovenija proizvede oko 34 kg kućnog otpada po glavi stanovnika svake godine – najniže od svih evropskih zemalja. Austrija slijedi blisko iza, sa procenjenih 39 kg proizvedenih po glavi stanovnika godišnje.

Slovenija je i zemlja gdje je zagađenje vazduha PM česticama gotovo nikad ne prelazi zakonom dozvoljene granice.

Na drugom kraju spektra nalazi se Grčka, gdje se kućni otpad po glavi stanovnika procjenjuje na 142 kg po glavi stanovnika.

Koliko su otpad od hrane i odjeće loš za planetu?

Stvaranje devičanskog poliestera – ključnog materijala za mnoge brendove odjeće – je proces koji zahtijeva veliku količinu ugljenika.

Ali uprkos klimatskom uticaju svake nove odjeće, prosječan potrošač baci 60 odsto nove odjeće u istoj godini kada je kupljen. Prema istraživanju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija (UNECE) oko 85 odsto svog proizvedenog tekstila iste godine završi u đubretu.

Prema analizama modna industrija je odgovorna za više od 10 odsto zagađenja ugljenikom i troši približno 100 miliona tona nafte svake godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 08:26