СЗО лого / - СЗО лого
08/12/2021 u 21:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа биљежи пад обољелих од ковида,

- Позивамо све земље да повећају надзор, тестирање и секвенцирање. Свако самодоказивање сада кошта живота - поручио је директор СЗО

Европа је забиљежила пад у броју обољелих вирусом корона, саопштила је данас Свјетска здравствена организација за европски регион.

Здравствена агенција при Уједињеним нацијама навела је и да су подаци Европског центра за контролу и превенцију болести, показали да је 212 случајева корона соја омикрон забиљежен у 18 земаља Европске уније, и да се углавном ради о благим и асимптоматским случајевима, пренио је АП.

СЗО је, међутим, упозорила да се верује да ће омикрон наставити да еволуира, како буду пристизали нови подаци о размерама тог соја.

У претходних седам дана у Европи је за два одсто опао број новообољелих (2,6 милиона случајева), док је преминуло три одсто мање пацијената у односу на недјељу прије (29.000 људи).

Преиспитати мјере и појачати вакцинацију због омикрона

Државе треба да преиспитају своје одговоре на вирус корона и убрзају програме вакцинације како би се ухватили у коштац са омикрон сојем, иако је прерано рећи колико ће постојеће вакцине штитити од нове варијанте, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.

Глобално ширење омикрон варијанте сугерише да би могла имати велики утицај на пандемију вируса корона, и потребно је да се она обузда прије него што више пацијената због ње буде хоспитализовано, поручио је Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус, преноси Ројтерс.

 - Позивамо све земље да повећају надзор, тестирање и секвенцирање. Свако самодоказивање сада кошта живота -  рекао је он на конференцији за новинаре у Женеви.

СЗО је коментарисала налазе Фајзера и Бионтека о ефикасности њихове вакцине против омикрон соја, пошто су фармацеутске куће саопштиле данас да су њихове три дозе вакцине против корона вируса током лабораторијског теста показале да имају неутралишући ефекат против омикрон соја, а да се послије двије дозе ствара мање неутарлишућих антитијела.

Упозоравајући на пренагљене закључке из испитивања, главна научница СЗО Сумја Сваминатан, рекла је да је прерано рећи да ли смањење неутрализујућих антитијела значи да је вакцина мање ефикасна.

 - Ми то не знамо - рекла је Сваминатан, додајући да су потребни координисани глобални истраживачки напори.

СЗО је саопштила и да ће објавити преглед свог става о бустер дозама у року од неколико дана, али да са забрињавајући ниским стопама вакцинације у већем дијелу свијета у развоју, примјена примарних доза, умјесто појачивача, остаје његов приоритет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:36