/ илустрација: Саша Матић
14/11/2021 u 19:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа остаје епицентар пандемије ковида 19

Генерални директор Свјетске здравствене организације ЈЕ истакао да ковид 19 расте у земљама са нижим стопама вакцинације у источној Европи

У Европи је прошле седмице регистровано два милиона нових случајева корона вируса, што је највећи број у региону од почетка пандемије, саопштио је генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус.

Он је казао да Европа остаје епицентар пандемије ковида 19, преноси РТЦГ портал. На брифингу у Женеви, Тедрос је рекао да је у Европи прошле седмице од цовида преминуло 27 хиљада особа, што је више од половине свих смртних случајева од корона вируса у свијету.

Тедрос је, како преноси Глас Америке, истакао да ковид 19 расте у земљама са нижим стопама вакцинације у источној Европи, али и у државам са неким од највећих стопа вакцинације на свијету у западној Европи.

Он је оцијенио да је то подсјетник да, иако вакцине смањују ризик од хоспитализације, тешке болести и смрти, оне не замјењују потребу за другим мјерама предострожности.

Тедрос је навео да иако вакцине смањују пренос корона вируса, оне га не спречавају у потпуности.

Он је рекао да постоје само двије земље које нијесу почеле да вакцинишу своје становништво Еритреја и Сјеверна Кореја, а СЗО је поставила циљ да до краја ове године потпуно вакцинише 40 одсто становништва сваке земље на свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:19