Unspalsh, ilustracija
03/08/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа: Половина становништва потпуно вакцинисана против коронавируса

емље у којима је највећи постотак вакцинисаних су Малта (74 одсто) и Белгија (59 одсто). Најмањи постотак забиљежен је у Бугарској (14 одсто) и Румунији (25 одсто)

Половина становништва Европске уније (ЕУ) потпуно је вакцинисана против коронавируса, јавила је агенција Франс прес позивајући се на званичне податке земаља, јављају агенције преносе меидји.

У Унији је 223,8 милиона људи потпуно вакцинисано против цовид-19 вируса, што подразумијева да су примили двије дозе вакцине, или једну дозу послије прележане болести.

Од 27 земаља чланица ЕУ, 13 је прешло праг од 50 одсто потпуно вакцинисаних. Међу тим земљама су Шпанија са 58 одсто вакцинисаних, Италија са 54 одсто, Француска (53 одсто) и Нјемачка (52 одсто).

Земље у којима је највећи постотак вакцинисаних су Малта (74 одсто) и Белгија (59 одсто). Најмањи постотак забиљежен је у Бугарској (14 одсто) и Румунији (25 одсто).

Готово 60 одсто грађана Европске уније примило је једну дозу вакцине, а то је 265,9 милиона људи.

ЕУ која наставља вакцинацију устаљеним темпом, сада престиже САД, јер је према подацима од 1. августа, у тој земљи у потпуности вакцинисано 49,7 одсто становништва (наспрам 49,8 одсто у ЕУ).

До сада су у Европској унији одобрене четири вакцине – Фајзер- БиоНТек, Модерна, Астразенека и Джонсон и Джонсон. Поред тих вакцина, Мађарска и Словачка користе и вакцине које није одобрила Европска агенција за љекове (ЕМА), а произведене су у Русији или Кини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:50