Photo by Markus Spiske on Unsplash / - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
15/12/2022 u 21:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska centralna banka povećala kamatnu stopu

U srijedu su i američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu za 0.5 odsto

Akcije na evropskim berzama nastavile su da padaju nakon što je Evropska centralna banka (ECB) danas povećala  kamatnu stopu za 0.5 odsto najavljujući da će nastaviti sa tom politikom u cilju obuzdavanja inflacije, javljaju agnecije prensoe emdiji.

Akcije u eurozoni su pale za 1.7 odsto.

-Iako je samo povećanje bilo onako kako se očekivalo i sporije nego prethodnih mjeseci, ova odluka je prezentovana tvrđe nego što su mnogi na tržištu očekivali- rekao je Bas van Gefen, strateg za makroekonomiju u Rabobank.

Ranije u toku dana, Banka Engleske i Nacionalna banka Švajcarske takođe su podigle kamatne stope u četvrtak za 50 baznih poena, za razliku od prethodnog rasta od 0,75 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima saopštivši da će možda biti potrebna dalja povećanja da bi se obuzdala istrajna inflacija.

U srijedu su i američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu za 0.5 odsto.

Kamatne stope nisu podignute kao za 0.75 kao u nekoliko prethodnih slučajeva zbog usporavanja inflacije. Međutim, zvaničnici upozoravaju da je inflacija i dalje visoka i da će biti još povećanja troškova zaduživanja kako bi se umanjili skokovi cijena energije, hrane i stanovanja što ugrožava standard građana.

-Upravni savjet je danas odlučio da podigne kamatne stope i očekuje da će ih povećati prilično dugo, jer je inflacija i dalje previsoka i predviđa se da će predugo ostati iznad cilja- saopštila je ECB o svom cilju da vrati inflaciju ispod dva odsto.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste euro je smanjena na deset procenata u novembru sa 10,6 odsto u oktobru, što je prvi pad od juna 2021. Međutim, zvaničnici ECB kažu da je prerano reći da je njen rast dostigao vrhunac, jer visoke cijene energije prijete da izazovu recesiju u Evropi.

Predsjedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) je na sličan način upozorio da je “dug put” za obuzdavanje inflacije koja je u novembru pala na 7,1 odsto sa 7,7 odsto mjesec dana ranije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. septembar 2023 08:01